Moravské koláčky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na cca 50 kusů:
350 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
40 g droždí
100 g rozpuštěného másla
250 ml mléka
3 žloutky
sůl
300 g tvarohové náplně
100 g švestkových povidel
máslová drobenka
1 vejce na potření
Postup:
Z droždí, 1 lžíce cukru, 4 lžic mouky a 5 lžic vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě zkynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, máslo, sůl a vykynutý kvásek. Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které dobře propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýře.
Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout. Z vykynutého těsta odkrajujeme asi 30 g těžké kousky, ze kterých tvoříme placičky.
Do středu každé dáme přiměřené množství tvarohové náplně, kterou do těsta zabalíme. Vzniknou kulaté bochánky.
Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je chvíli kynout. Potom pomocí závaží nebo skleničky vymačkáme ve středu bochánků důlek, který naplníme povidly.
Povrch koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Necháme ještě 10 minut odpočinout a pak pečeme ve vyhřáté troubě při 160° C do zlatavého zabarvení.
Obměna:
Koláčky můžeme ponechat bez povidel. V tom případě bochánky plněné tvarohem pomažeme vajíčkem, posypeme drobenkou a upečeme.
Celková doba přípravy je 2,5-3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.