Selské bramborové placky
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4-6 porcí:
- 800 g vařených brambor
- 150-200 g hrubé mouky
- 100 g pšeničné krupice
- 2 vejce
- 200 g mletých škvarků
- mletý pepř, sůl
- sádlo na potření
Postup:
Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme nebo rozstrouháme na jemném struhadle. Když jsou brambory vychladlé, přidáme k nim mouku, krupici, mleté škvarky, vejce, pepř a sůl. Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na stejně velké dílky, ze kterých vyválíme placky. Pečeme je nasucho na plotně, upečené potíráme rozehřátým sádlem. Podáváme je jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k dušené zelenině a k dušenému nebo pečenému masu.
Celková doba přípravy je 90 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.