Nastavovaný guláš
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny:
- 600 g hovězího masa (nejlépe kližka)
- 300 g cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce
- 200 g mražených hub nebo
- 100 g čerstvých žampiónů
- mletý pepř
- kmín
- sůl
- vývar na podlití
- 4- 6 lžic strouhaného tvrdého chleba
Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme sádlo s olejem, přidáme cukr a cibuli, kterou osmažíme do světle žlutého zabarvení.
Pak přidáme maso, sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř, sůl, vše zamícháme, mírně podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka. Podle potřeby mícháme a podléváme.
Když je maso téměř měkké, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Šťávu necháme trochu vysmahnout, přidáme fazole i s omáčkou, zasypeme strouhaným tvrdým chlebem, promícháme, přilijeme potřebné množství vývaru a ještě 5 minut povaříme.
Potom vypneme tepelný zdroj a pod poklicí necháme ještě chvilku „dojít“. Před podáváním můžeme přizdobit kolečky cibule, chilli papričkou, čerstvou zeleninou apod.
Příloha: vařené brambory, vařená rýže, chléb.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.