Nastavovaný guláš

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

  • 600 g hovězího masa (nejlépe kližka)
  • 300 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 konzerva fazolí v rajčatové omáčce
  • 200 g mražených hub nebo
  • 100 g čerstvých žampiónů
  • mletý pepř
  • kmín
  • sůl
  • vývar na podlití
  • 4- 6 lžic strouhaného tvrdého chleba

Postup:

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme sádlo s olejem, přidáme cukr a cibuli, kterou osmažíme do světle žlutého zabarvení.

Pak přidáme maso, sladkou i pálivou papriku, kmín, pepř, sůl, vše zamícháme, mírně podlijeme vývarem, přiklopíme poklicí a dusíme do měkka. Podle potřeby mícháme a podléváme.

Když je maso téměř měkké, přidáme na plátky nakrájené houby a dusíme do měkka. Šťávu necháme trochu vysmahnout, přidáme fazole i s omáčkou, zasypeme strouhaným tvrdým chlebem, promícháme, přilijeme potřebné množství vývaru a ještě 5 minut povaříme.

Potom vypneme tepelný zdroj a pod poklicí necháme ještě chvilku „dojít“. Před podáváním můžeme přizdobit kolečky cibule, chilli papričkou, čerstvou zeleninou apod.

Příloha: vařené brambory, vařená rýže, chléb.