Masové kuličky na smetaně
Nepřeberné množství pokrmů z mletého masa jistě rozšíří i ten dnešní. Jeho příprava není náročná a poměrně rychlá. Chutná jak dospělým, tak dětem.
Suroviny na 6 porcí:
600 g mletého vepřového masa z plecka
1 cibule
70 g slaniny
100 g strouhanky
polovinu hrnku mléka
80 g másla
1 menší svazek pažitky
1 lžíce hladké mouky
200 ml masového vývaru
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
worcesterská omáčka
Postup:
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou pažitku, nastrouhanou cibuli a na malé kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu, spolu s mlékem navlhčenou strouhankou. Směs dobře promícháme.
Vytvoříme kuličky o průměru přibližně 3 cm, které klademe do pekáče, který jsme předem silně vymastili máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut.
Upečené kuličky vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Máslo z opečených kuliček zasypeme moukou, podlijeme vývarem a kysanou smetanou. Dobře promícháme a povaříme.
Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou. Podle chuti dosolíme, přecedíme na kuličky a ještě malou chvilku podusíme.
Vhodnou přílohou je dušená rýže, těstoviny, kynuté knedlíky.
Punc tomuto pokrmu dodá brusinkový kompot.
Celková doba přípravy masových kuliček na smetaně podle tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.