Masové kuličky na smetaně

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Nepřeberné množství pokrmů z mletého masa jistě rozšíří i ten dnešní. Jeho příprava není náročná a poměrně rychlá. Chutná jak dospělým, tak dětem.

Suroviny na 6 porcí:

600 g mletého vepřového masa z plecka
1 cibule
70 g slaniny
100 g strouhanky
polovinu hrnku mléka
80 g másla
1 menší svazek pažitky
1 lžíce hladké mouky
200 ml masového vývaru
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl
worcesterská omáčka

Postup:

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou pažitku, nastrouhanou cibuli a na malé kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu, spolu s mlékem navlhčenou strouhankou. Směs dobře promícháme.

Vytvoříme kuličky o průměru přibližně 3 cm, které klademe do pekáče, který jsme předem silně vymastili máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut.

Upečené kuličky vyjmeme a přendáme do jiné nádoby. Máslo z opečených kuliček zasypeme moukou, podlijeme vývarem a kysanou smetanou. Dobře promícháme a povaříme.

Na závěr ochutíme citrónovou šťávou a worcesterskou omáčkou. Podle chuti dosolíme, přecedíme na kuličky a ještě malou chvilku podusíme.

Vhodnou přílohou je dušená rýže, těstoviny, kynuté knedlíky.

Punc tomuto pokrmu dodá brusinkový kompot.

Celková doba přípravy masových kuliček na smetaně podle tohoto receptu trvá přibližně 1 hodinu.

Masové kuličky na smetaně podle Mirky Kuntzmannové