Máselné vdolky

Velmi oblíbené máselné vdolky pochází z jižního Plzeňska. U maškar v masopustním průvodu jsou rovnocenným pečivem tradičním koblihám. Jelikož toto pečivo není smažené, ale pečené, tráví se mnohem lehčeji.

Suroviny:

500 g hladké mouky

1 vejce

300–350 ml mléka

1 lžička cukru

3 lžíce oleje

25 g droždí

sůl

70 g másla na potření

3 oloupaná a nastrouhaná jablka na náplň

moučkový cukr na posypání

Postup:

Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, který jsme připravili z několika lžic vlažného mléka, droždí a cukru.

Ve zbylém mléku rozmícháme olej a vejce, přilijeme k mouce, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme.

Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme zkynout.

Vál posypeme moukou, přendáme na něj vykynuté těsto, rozdělíme ho na 15–20 dílů a vytvoříme z nich placičky. Každou naplníme nastrouhanými jablky, zabalíme a zploštíme do tvaru vdolků. Přendáme je na pomaštěný plech a necháme je ještě asi 10 minut odpočinout.

Ve vyhřáté troubě je upečeme dozlatova.

Ještě horké omastíme vlahým máslem a bohatě pocukrujeme. Podle chuti můžeme omastit a pocukrovat několikrát, aby to byly opravdu mastné vdolky.

Vhodným nápojem k této krajové pochoutce je klasická melta.

Příprava tohoto receptu trvá 2 hodiny.