Makový dort

Jde o velmi starý prvorepublikový recept. Tento dort je něco jiného než obyčejný makovec. A protože se blíží 28. září, můžeme naše milé Václavy, Vašky, Vény a Venoušky překvapit netradičním dortem.

Suroviny:

140 g moučkového cukru
3 vejce
80 g másla
1 vanilkový cukr
140 g mletého máku
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce rumu
3 lžíce červeného vína
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání nádoby
Na naplnění a ozdobení:
višňová marmeláda nebo švestková povidla
500 ml šlehačky

Postup:

Do pěny utřeme máslo se žloutky a moučkovým i vanilkovým cukrem. Pak přidáme mletý mák, mouku smíchanou s kypřicím práškem, rum a víno. Promícháme a nakonec lehce zapracujeme tuhý sníh z bílků. Dortovou formu vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do připravené formy vlijeme těsto. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 40 minut při 160 °C.

Upečený korpus vyklopíme na podložku a necháme ho dokonale vychladnout. Poté ho podélně rozkrojíme, spodní díl potřeme višňovou marmeládou nebo naředěnými švestkovými povidly a na tento základ rozestřeme asi 1 cm vysokou vrstvu dotuha ušlehané šlehačky. Přiklopíme druhým plátem a na chviličku lehce zatížíme nebo jen přitiskneme rukou. Potom celý dort potřeme šlehačkou a ozdobíme podle své fantazie. Hotový dort necháme v chladničce důkladně ztuhnout.

Celková doba přípravy: 2 hodiny

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň