Makovec
Makovec býval nedílnou součástí sortimentu mléčných barů. Pamatuji si, že se prodával nakrájený na jednotlivé porce nebo v miskách či jiných formách z alobalu. Povrch býval „pocákán“ bílou polevou. Báječně chutná s kakaem nebo teplým mlékem.
Suroviny
250 hladké mouky
150 g moučkového cukru
50 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
100 g mletého máku
250 ml mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
3 hřebíčky
půl lžičky mleté skořice
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce, mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky a skořici a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 1 hodinu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.