Makovec

Makovec býval nedílnou součástí sortimentu mléčných barů. Pamatuji si, že se prodával nakrájený na jednotlivé porce nebo v miskách či jiných formách z alobalu. Povrch býval „pocákán“ bílou polevou. Báječně chutná s kakaem nebo teplým mlékem.

Suroviny

250 hladké mouky

150 g moučkového cukru

50 g másla nebo rostlinného tuku

1 vejce

100 g mletého máku

250 ml mléka

1 prášek do pečiva

1 vanilkový cukr

3 hřebíčky

půl lžičky mleté skořice

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Utřeme tuk s cukrem, přidáme vejce, mletý mák, vanilkový cukr, mleté hřebíčky a skořici a mouku, do které jsme promíchali prášek do pečiva. Přilijeme vlažné mléko a dobře promícháme.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy nebo pekáče.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 1 hodinu.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.