Linecký koláč s tvarohem a ostružinami

Linecké těsto – to je sázka na jistotu. Vylepšené dobře ochuceným tvarohem a ovocem, v tomto případě ostružinami, které právě dozrávají. Jemný tvaroh, pikantní ostružiny a máslová drobenka, to je moučník s nádechem pozdního léta.

Suroviny:

Na těsto:

150 g hladké mouky
75 g cukru moučka
75 g másla
1 celé vejce
¾ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva
trochu nastrouhané citrónové kůry

Na náplň:

250 g měkkého tvarohu
2 vejce
trochu zakysané smetany nebo bílého jogurtu
cukr podle chuti

Na drobenku:

máslo
polohrubá mouka
cukr

500 g ostružin

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme chvíli v chladu odpočinout. Potom ho vtlačíme do sádlem vymaštěné koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme rozdělaný tvaroh, který zasypeme ostružinami. Celý povrch koláč posypeme drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžového zabarvení.
Příprava tvarohové náplně: Tvaroh rozděláme se žloutky a cukrem, podle potřeby naředíme smetanou nebo jogurtem. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Příprava drobenky: Změklé máslo smícháme s cukrem a moukou. Cukru dáme podle chuti, mouky podle toho, jak sypkou drobenku chceme mít.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň