Krobot ve Varech uvedl svou Velkou premiéru. Na filmu spolupracoval s uznávaným psychologem Smékalem

8. červenec 2022

56. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary pomalu končí. Představil řadu premiér českých i zahraničních filmů. Našimi hosty proto byli režisér Miroslav Krobot a psycholog Lubomír Smékal - tvůrci Velké premiéry.

„Herec Šnajdr získává nabídku na svou první režijní příležitost. Neváhá, opouští Prahu a vyjíždí vstříc Olomouci, kde na něj čeká nerudný šéf kulturního domu a excentrická babička, jež má být hlavní hvězdou jeho představení a která zcela přirozeně souzní s jeho citem pro humor a mystifikaci,“ tak uvádí hořkosladkou komedii v režii Miroslava Krobota s Pavlem Šimčíkem a Ivou Janžurovou v hlavních rolích karlovarský festival.

Miroslav Krobot s Ivou Janžurovou během premiéry Krobotova snímku Velká premiéra

Na filmu Velká premiéra Miroslav Krobot spolupracoval s uznávaným psychologem Lubomírem Smékalem. Jak v rozhovoru pro Český rozhlas Karlovy Vary režisér prozradil, jejich spolupráce začala už před 20 lety: „Před 20 lety jsem měl potíže s manželstvím a partnerským vztahem, tak jsem si vzpomněl, že jsem chodil na gymnázium a na základní školu s Lubošem, a že pracuje v Olomouci. Tak jsem za ním zašel, a tak vznikla naše spolupráce.“

Spolupráci s Lubomírem Smékalem vnímá Miroslav Krobot jako velkou výhodu. „To, že jsem byl za Lubošem před 20 lety, se mi osvědčilo. Plynule jsme to přenesli do scénářů. Pro mě je to výhoda. Mám jako divadelník tendenci věci zveličovat a Luboš občas řekne, že tak by to teda nešlo, protože si třeba vymyslím něco, co je málo pravděpodobné,“ usmívá se režisér.

Jak vybírali hlavní téma, postavy a jejich charakter? „Tam není žádné pravidlo. Nevzniká to na základě nějakého jednoho nápadu. Už od začátku je to takový zkoušení a hraní si s tématem. Většinou máme nějaký směr, o kterém uvažujeme. I to téma se tvoří v průběhu času,“ říká Lubomír Smékal.

Oba za sebou mají už několikátou spolupráci. Mezi jejich společná díla patří Díra u Hanušovic, Kvarteto a teď tedy Velká premiéra. Na otázku, zda Lubomír Smékal čerpá inspiraci také ze svých zkušeností práce psychologa, odpovídá jasně: „Určitě. Lhal bych, kdybych řekl, že ne. Tam je ale důležité říct, že když čerpám, tak to není obraz konkrétního klienta. Je to posbírané od různých lidí. V každém případě jsem vázán důvěrností a nemůžu podávat příběh, který by byl rozpoznatelný.“

Jaká byla premiéra Velké premiéry, kdo všechno si v ní zahrál a co tvůrci chystají dál? I to uslyšíte v rozhovoru!

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio