Křišťálový glóbus dostal kanadsko-íránský film Nadějné léto

10. červenec 2022 07:55

Velkou cenu v Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dostal kanadsko-íránský film Nadějné léto režisérky Sadaf Forúghíové. Za sociální drama o chlapci, který se za pomoci nového trenéra připravuje na důležitý plavecký závod, převzala Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Gratuloval jí také další čerstvý držitel Křišťálového glóbu, australský herec Geoffrey Rush. V Hlavní soutěži, která letos spojila hrané i dokumentární filmy, porota posuzovala 12 snímků. Velká cena Hlavní soutěže je spojena s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15.000 dolarů (asi 360.000 korun) dostal španělský film Musíte se přijet podívat režiséra Jonáse Trueby. Letní miniatura se čtyřmi protagonisty natočená jen ve dvou lokacích je pohledem do současné generace třicátníků ve Španělsku. 

Cenu za režii si odnesla Beata Parkanová za film Slovo. Snímek o tom, jak těžké může být dodržet slovo dané sobě i druhým v obtížné společenské situaci, vynesl cenu také Martinu Fingerovi, kterého porota za jeho roli odměnila Cenou za mužský herecký výkon. Cenu za ženský herecký výkon udělila porota Hlavní soutěže dvěma herečkám za role v gruzínsko-německém filmu Vlastní pokoj. Oceněné jsou Taki Mumladzeová a Mariam Chundadzeová.

Ocenění si odnesl i snímek PSH nebo Zkouška umění

Diváckou cenu si odnesl dokument o legendě české rapové scény Peneři strýčka Homeboye. Snímek PSH Nekonečný příběh natočil Štěpán FOK Vodrážka a v divácké anketě bodoval od svého uvedení v začátku festivalu.

V soutěži Proxima si Velkou cenu odnáší film Zkouška umění, který o to, jak se konají talentové zkoušky na Akademii výtvarných umění natočili Adéla Komrzý s Tomášem Bojarem.

Zvláštní cenu poroty soutěže Proxima získal španělsko-argentinský snímek Pieta režiséra Eduarda Casanovy o velmi silném poutu mezi matkou a synem. Zvláštní uznání poroty si v této soutěži odnáší chorvatsko-srbský film Strýček David Kapace a Andriji Mardešićové.

Vedle Hlavní soutěže je Proxima druhou festivalovou soutěžní sekcí. Je prostorem pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby. Na rozdíl od své předchůdkyně, soutěže Na východ od Západu, je Proxima otevřená tvorbě celého světa.

Křišťálový glóbus převzal Rush, cenu prezidenta Polívka a Benicio del Toro

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii ve Velkém sále hotelu Thermal dostal australský filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon a tří dalších oscarových nominací se stal během své několikadenní návštěvy filmové přehlídky oblíbeným u filmových diváků i dalších návštěvníků karlovarského filmového festivalu.

Osobně uvedl tři filmy, které mu prestižní ocenění vynesly, a ochotně se účastnil debat a diskusí. Při svém příjezdu do Varů slavil narozeniny, zazpíval mu celý Velký sál a při přebírání ceny napodoboval tanečníky, kteří uvedli ceremoniál v tradiční choreografii bratří Cabanů.

Na závěrečném ceremoniálu festivalu v Karlových Varech byli oceněni herci (zleva) Geoffrey Rush, Bolek Polívka a Benicio del Toro

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dostal český herec, dramatik, scenárista a režisér Boleslav Polívka. Na závěr festivalu, který se konal od 1. července, mu ji dnes ve Velkém sále hotelu Thermal předal Jiří Bartoška a celý sál laureátovi dlouho tleskal vstoje.

Cenu prezidenta získal také americký herec Benicio del Toro. Z rukou Jiřího Bartošky ji převzal ve Velkém sále hotelu Thermal. Benicio del Toro byl jednou z hlavních hvězd končícího 56. ročníku festivalu, osobně na něm uvedl filmy Obvyklí podezřelí a Traffic - nadvláda gangů. Benicio del Toro dnes ve své děkovné řeči ocenil podporu, kterou karlovarský filmový festival projevil směrem k ukrajinským filmařům. 

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio