Play it again. Ročníky filmového festivalu ve Varech připomíná výstava Studia Najbrt

10. srpen 2022 10:35

Karlovarská Galerie umění se stala tak trochu kronikou Mezinárodního filmového festivalu. Návštěvníci tady mohou na výstavě nazvané Play it again – Studio Najbrt vidět plakáty, znělky, brožury a předměty spojené s jednotlivými ročníky. Těm dává podobu vizuální styl, který vytváří už 28 let studio Aleše Najbrta. 

Jak jeho spolupráce začala a co ovlivnilo podobu prvního festivalu, na kterém se podílel? „V roce 1995 jsme byli přizvaní s fotografem Tonem Stanem ke spolupráci na 30. ročníku na základě toho, že jsme dělali jeden plakát, který produkoval Jiří Bartoška společně s Rudolfem Biermanem. Inspirací byl plakát a film Extáze Miroslava Machatého. V té době se připomínalo 100 let české kinematografie, takže jsme plakát udělali v takovém retro stylu,“ vzpomínal typograf, grafický designér a zpěvák Aleš Najbrt na svůj první pracovní festival, kterému dala podobu koupající se dívka.

Že je Aleš Najbrt zpěvákem, ví návštěvníci karlovarského filmového festivalu minimálně od roku 2002, kdy se se stal spolu s kolegy Františkem Skálou a Jaroslavem Rónou z Tria Tros Sketos ústředními postavami festivalové znělky a plakátů. Ani ty nemohou na výstavě v karlovarské Galerii umění chybět. Lidé tu mohou vidět i práce Zuzany Lednické, Marka Pistory, Jakuba Spurného a dalších designérů a fotografů. 

Právě Zuzana Lednická je spoluautorkou plakátu k letošnímu ročníku filmového festivalu, kde se číslice 56 prolínají s pomyslnou živou mapou centra Karlových Varů. Pozorní diváci tam mohou najít celou řadu postav spojených s karlovarským festivalem i filmy.

„Asi bych měla zmínit Jiřího Bartošku a Evu Zaoralovou, tady můžu ukázat Batmana, Kryštofa Muchu, Aňu Geislerovou,“ ukázala Lednická přímo na plakátu v karlovarské Galerii umění. Návštěvníci tam uvidí například i katalogy, upomínkové předměty z minulých ročníků i festivalové znělky. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio