Kotlety na kmíně
I v gastronomii platí, že v jednoduchosti je krása, či dobrá chuť. U tohoto pokrmu větší důraz klademe na prvotřídní maso, než na rozmanitá koření.
V tomto případě si úplně vystačíme s obyčejným kmínem. Tím, že použijeme maso s kostí, bude výpek mnohem chutnější, než kdybychom použili maso bez kosti. Také naservírované vypadá velmi lákavě.
Toto je můj oblíbený pokrm už od dětství, býval na pořadu dne v sobotu, kdy v poledne, po příchodu z práce, ho měla maminka uvařený velice rychle. Někdy k němu býval čerstvý měkký chléb s křupavou kůrkou a vytírali jsme jím zbylý výpek .
Suroviny na 4 porce:
4 kotlety s kostí po cca 150-170 g
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce sádla
2 cibule
1 lžička kmínu
250 ml vývaru (může být i z kostky)
mletý pepř
sůl
Postup:
Kotlety otřeme vlhkým hadříkem, naklepeme, po stranách dvakrát nařízneme, aby se při opékání nekroutily, a do poloviny je odřízneme od kosti. Poté je osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.
V nádobě rozpálíme sádlo a připravené kotlety v něm zprudka z obou stran opečeme. Opečené vyjmeme a v sádle po opékání do zlatova usmažíme cibuli, nakrájenou na půlkolečka.
Na cibuli vložíme zpět opečené kotlety, posypeme kmínem, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka. Podle potřeby maso mírně podléváme a obracíme.
Hotové kotletky dáme na talíře a přelijeme šťávou. Komu nevadí rozvařená cibule, ponecháme ji ve šťávě, v opačném případě ji přecedíme.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, dobrá je i dušená rýže. Podáváme se zeleninovými saláty nebo s kompoty.
Celková doba přípravy je necelá 1 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka