Konfitovaná tabulová špička

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků v Plzni.

Suroviny na čtyři porce:

600 g tabulové špičky
500 ml olivového oleje
1 palička neloupaného česneku
čerstvý tymián
řapíkatý celer
celer bulvu
mrkev
3 šalotky
divoké koření
sůl
hrubý pepř

Postup:

Maso částečně odblaníme.

Z kořenové zeleniny uděláme špalíky, kterými protkneme maso, okořeníme a dáme do teplého oleje s čerstvým tymiánem a rozbitou paličkou česneku.

Přidáme divoké koření, šalotku a zbylou zeleninu a konfitujeme při teplotě 80 °C, po dobu 3-4 hodin.

Hotové maso nakrájíme na plátky.

Roman Kareš doporučuje podávat konfitovanou tabulovou špičku s bylinkovou nebo česnekovou bagetu.

autor: Roman Kareš

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.