Konfitovaná tabulová špička
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků v Plzni.
Suroviny na čtyři porce:
600 g tabulové špičky
500 ml olivového oleje
1 palička neloupaného česneku
čerstvý tymián
řapíkatý celer
celer bulvu
mrkev
3 šalotky
divoké koření
sůl
hrubý pepř
Postup:
Maso částečně odblaníme.
Z kořenové zeleniny uděláme špalíky, kterými protkneme maso, okořeníme a dáme do teplého oleje s čerstvým tymiánem a rozbitou paličkou česneku.
Přidáme divoké koření, šalotku a zbylou zeleninu a konfitujeme při teplotě 80 °C, po dobu 3-4 hodin.
Hotové maso nakrájíme na plátky.
Roman Kareš doporučuje podávat konfitovanou tabulovou špičku s bylinkovou nebo česnekovou bagetu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.