Karlovarský kraj chce kvůli nákaze požádat o pomoc vojáků

27. duben 2020 09:00

Karlovarský kraj chce požádat Armádu ČR o pomoc se zvládnutím nákazy koronavirem mezi pacienty a zaměstnanci Nemocnice Mariánské Lázně, kde jsou i lůžka následné péče. Připraví také možnost testování pro pendlery dojíždějící za prací do Německa.

Krizový štáb v neděli 26. dubna svolal hejtman Petr Kubis (ANO) kvůli výraznému zvýšení počtu nakažených v Karlovarském kraji. Kraj má v posledních dnech největší nárůst počtu nakažených ze všech krajů České republiky. Od pátku přibylo 49 pozitivně testovaných.

Nejvíce nakažených je na Chebsku, celkem 219 lidí, o 17 více než v sobotu. Počtem nakažených na počet obyvatel patří Chebsko mezi nejpostiženější okresy v zemi. Počet nakažených koronavirem se zvýšil aktuálně především v Nemocnici Mariánské Lázně, kde jsou i lůžka následné péče. V sobotu tam bylo 17 nakažených mezi pacienty i zaměstnanci.

Čtěte také

„Jsme domluveni se zástupci mariánskolázeňské nemocnice, že je v pondělí dozásobíme, dostanou celoobličejové masky, které lze opakovaně dezinfikovat. Dalším krokem bude také to, že oslovíme Ústřední krizový štáb ČR, aby na pomoc do Nemocnice Mariánské Lázně vyslal vojáky,“ uvedl Kubis.

Testování pro samoplátce

Kraj také připravuje možnost testování na nákazu koronavirem pro samoplátce, což by mohlo usnadnit situaci pendlerům, kteří se nyní podle nařízení vlády budou muset od pondělí 27. dubna prokazovat na hraničních přechodech negativními testy.

„Budeme garantovat od úterý 28. dubna v Karlových Varech kromě už probíhajících odběrů indikovaných praktickým lékařem a hygienikem místa pro samoplátce v odběrovém stanu v areálu Nemocnice Karlovy Vary. Zavedeme objednávkový systém pro zájemce, kteří se po objednání budou moci dostavit k provedení odběru. Přesný postup zveřejníme na stránkách kraje i nemocnice,“ uvedla primářka urgentního příjmu karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

Nedostatek epidemiologů

V souvislosti se zavedením systému takzvané chytré karantény pomáhá epidemiologům v kraji osm mediků z Univerzity obrany. Přesto opět Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje upozornila na nedostatek epidemiologů. „Navrhuji, abychom oslovili ministerstvo zdravotnictví, ať co nejdříve posílí krajskou hygienu o epidemiologa. Situace v našem kraji je skutečně jiná než ve zbytku republiky, tak ať stát koná,“ zdůraznil krajský radní Jan Bureš (ODS).

autor: nkr | zdroje: ČTK , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související