Ekonomická situace hotelů a lázeňských domů v Karlovarském kraji se zhoršuje. Do června by mohly o práci přijít tisíce lidí

20. duben 2020 12:00

Uzavřené hotely a promenády bez lidí. Tak vypadají v současné době Karlovy Vary a další příhraniční lázeňská města. Kvůli pandemii koronaviru totiž nemůžou přijet objednaní hosté.

Nečekaná situace zaskočila zejména majitele soukromých hotelů a lázeňských domů. Uzavření svých provozoven ekonomicky nezvládají a čekají na pomoc státu. „Rozhodující bude konec měsíce. Pokud nedostaneme podporu z programu Covid, tak budeme muset masivně propouštět,“ uvedla Klára Nýdlová, ředitelka Parkhotelu Richmond v Karlových Varech. Většina jeho zaměstnanců je nyní doma a pobírá stoprocentní plat.

Státní pomoc je pro částečné snížení nezaviněných ztrát a přežití do budoucna klíčová. Hotel sice v současné době připravuje programy pro domácí klientelu, změnit ale strukturu hostů nebude vůbec jednoduché. „Smutné je, že došlo k uzavření hotelů na sezonu. Hotely jsou v druhotné platební neschopnosti, začínají propouštět a ani nemají finanční prostředky na to, aby se reálně a dobře vyrovnaly se svými zaměstnanci,“ okomentovala situaci v lázeňství primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová, podle níž má potíže až 80 procent místních hotelů.

Čtěte také

Podle krajské pobočky Úřadu práce skutečně o zprostředkování zaměstnání žádají převážně lidé z oboru pohostinství a cestovního ruchu, které významně zasáhla opatření proti šíření koronaviru. „Kdyby se uvolňovala restriktivní opatření k červnu, tak víme, že o práci v cestovním ruchu a lázeňství by přišlo 8 100 lidí v celém kraji,“ upozornil karlovarský zastupitel Vojtěch Franta. Karlovarský kraj také proto písemně oslovil českou vládu, aby se více zaměřila na pomoc lázeňskému regionu.

Pokud nedojde ke zhoršení epidemiologické situace, mohly by se hotely otevřít 8. června. Termín otevření lázeňských domů zatím vláda ale nezveřejnila. 

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související