Karlovarský kraj požádal ministra zdravotnictví o plošné testování na Chebsku

22. duben 2020 10:00

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis se obrátil dopisem na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a jeho náměstka Romana Prymulu se žádostí o zařazení okresu Cheb do plošného testování populace na koronavirus.

Právě Chebsko má podle posledních dat krajské hygienické stanici nejvyšší počet nakažených v kraji, zároveň patří k nejpostiženějším okresům v republice. K úterý 21. dubna jejich počet vzrostl už na 150.

„V Karlovarském kraji máme velké rozdíly mezi počty nakažených koronavirem v jednotlivých okresech,“ upozornil Petr Kubis. Podíl nakažených na Chebsku tvoří zhruba 58 procent všech nakažených v kraji. „Z tohoto důvodu jsme proto požádali o to, aby okres Cheb, respektive jeho občané, byli zařazeni do plošného testování. Jen tak zjistíme skutečný stav nemocnosti v populaci a budeme moci přijmout další opatření, která zabrání šíření nákazy,“ uvedl hejtman.

Vyšší procento pozitivních pacientů je dáno zejména příhraniční polohou okresu. V Německu se onemocnění covid-19 šířilo velice rychle a sousední spolková země Bavorsko patří vůbec k nejpostiženějším v celé zemi.

„Bohužel se nám nákaza dostala již mezi pacienty a zdravotnický personál léčeben dlouhodobě nemocných, zrovna tak mezi personál spádové nemocnice Cheb, což způsobuje řadu komplikací zejména v provozu zdravotnických zařízení. Poslední dny pak sledujeme stoupající tendenci pozitivních případů. Jsme proto připraveni poskytnout ministerstvu zdravotnictví maximální součinnost tak, aby plošné testování mohlo začít i u nás, a to co nejrychleji,“ dodal Kubis.

Zařazení do plošného testování je pro občany vybraných oblastí dobrovolné. K odběrům se využívají v první fázi takzvané rychlotesty s odběrem krve.

autor: nkr | zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio

Související