V Karlovarském kraji se nákaza koronavirem rozšířila i do zařízení sociálních služeb

25. duben 2020 19:00

V Karlovarském kraji se nákaza novým typem koronaviru rozšířila do zdravotnických zařízení a nově i do těch sociálních. Potvrzené případy ohlásilo několik zařízení.

Na doporučení hygieniků nechala Léčebna dlouhodobě nemocných a dlouhodobé léčebné péče (LDN a DLP) v Nemocnici Mariánské Lázně hlásí testovat pacienty poté, co se nákaza prokázala v minulých dnech u čtyř lidí. Nové testy prokázaly nákazu u dalších 13 lidí. V testech zařízení dále pokračuje.

„V léčebně mariánskolázeňské nemocnice se objevila nákaza u pacientů i zaměstnanců, teď je to celkem 17 nemocných. Podle informací ze zařízení jsou pacienti izolovaní, s mírným průběhem nemoci bez teplot, jen s kašlem a všechno je pod kontrolou. I tam jsme dodali ochranné prostředky a dalšími ještě dozásobíme. Může ale dojít k nárůstu počtu nemocných, protože se čeká na výsledky testů části pacientů. Jsme připraveni řešit s vedením nemocnice v Mariánských Lázních případné možnosti úpravy provozu,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

Jednoho nakaženého klienta koronavirem prokázaly testy v Domově pro seniory Skalka v Chebu, jeden klient onemocněl také v Domově pro seniory Spáleniště v Chebu. Covid-19 u něj byl ale prokázán už dříve, před plošnou kontrolou a testy klientů.

Podle mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové se nákaza prokázala také v Léčebně dlouhodobě nemocných Amica a Neso v Chebu. V zařízeních sociálních služeb pak v Domově pro seniory Tepelská v Mariánských Lázních a Toreal Královské Poříčí.

Zařízení dělají vše potřebné pro ochranu ostatních

Zařízení, kde se nákaza objevila, podle mluvčí okamžitě izolovala nakažené a provedla veškerá další opatření k ochraně pacientů, klientů i zaměstnanců. „Už v předstihu kraj vytvořil krizové sety s ochrannými obleky, respirátory, brýlemi, štíty a rukavicemi, abychom na takovou situaci byli připraveni. Nyní jsme jimi domovy zavezli. K dispozici mají i další ochranné prostředky, aby nedošlo k šíření nákazy,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis.

Mluvčí Pavlíková dále uvedla, že současně s testováním klientů byly provedeny testy také u pracovníků všech pobytových zařízení sociálních služeb v regionu. Stejně tak rozhodl kraj o testech zaměstnanců všech šesti léčeben dlouhodobě nemocných.

Nakažených v kraji rapidně přibývá

V Karlovarském kraji přibylo za poslední den 30 nakažených novým typem koronaviru. Dosud se jich v Karlovarském kraji nakazilo 330. Úmrtí v souvislosti onemocněním covid-19 hygienici evidují k dnešku 17.

V Karlovarském kraji už prošlo testováním 4742 lidí. Za poslední den jich testování podstoupilo 207. Počet uzdravených stoupl na 133, od pátku 24. dubna se jich vyléčilo 10. Nejvíce nakažených zůstává na Chebsku, celkem 202 lidí, o 25 více než v pátek. Karlovarsko má 75 potvrzených případů a Sokolovsko 53.

Nárůst počtu nakažených, který byl za poslední den v Karlovarském kraji vůbec nejvyšší od začátku epidemie, znepokojuje i hejtmana Petra Kubise, zřejmě v neděli svolá krizový štáb. „Uvidíme, jak to bude dál. Já mohu vyhlásit stav nebezpečí, ale musíme si dát dohromady všechna čísla,“ řekl.

Podle hejtmana je sice důležité, aby se omezení postupně rozvolňovala, ale lidé se také musí chovat zodpovědně. A výsledky z Karlovarského kraje bohužel naznačují naopak strmý růst počtu nakažených, a to i mezi nejrizikovější skupinou seniorů. 

autor: nkr | zdroje: Krajský úřad Karlovarského kraje , ČTK
Spustit audio

Související