Kapustové závitky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Kapusta je přínosným zdrojem živin. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitaminy, především vitamin K, snižuje cholesterol. Dále obsahuje protirakovinné a látky a neposlední řadě je vhodná při redukční dietě. Je tedy mnoho důvodů, proč ji častěji zařazovat do našeho jídelníčku.

Suroviny 4–6 porcí:

500 g mletého masa
2 cibule
70 g másla
2 stroužky česneku
200 g čerstvých hub nebo hrst sušených, předem namočených
0,5 l silného hovězího vývaru
1 lžíce škrobové moučky
1 kapusta o hmotnosti cca 500 g
majoránka
tymián
petrželka
mletý pepř
sůl
4 rajčata na obložení

Postup:

V osolené vařící vodě blanšírujeme očištěnou kapustu (povaříme cca 5–7 minut a následně hned ochladíme ve studené vodě). Necháme ji okapat. Kapusta musí být pouze změklá, nikoliv zcela uvařená.

Na másle ve větší nádobě necháme zrůžovět najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, koření a utřený česnek. Restujeme, dokud maso není měkké.

Pak přidáme nakrájené čerstvé houby nebo sušené, předem namočené, ze kterých jsme vymačkali vodu. Osolíme, opepříme, přilijeme část hovězího vývaru a vaříme tak dlouho, až se maso dokonale váže s omáčkou, tj. cca 15–20 minut.

Zhruba polovinu směsi dáme stranou. Z blanšírované kapusty odřízneme 6–8 větších listů. Ze zbytku kapusty odstraníme košťál, najemno ji posekáme a přidáme k odebranému vařenému masu a dobře promícháme. Touto směsí naplníme kapustové listy, pevně je svineme, vložíme ke zbylé masové směsi, podlijeme zbylým vývarem, do kterého jsme rozkvedlali škrobovou moučku a povaříme cca 10 minut.

Podáváme se šťouchanými bramborami. Do středu každého talíře dáme porci brambor, na ně položíme nadívané kapustové listy a polijeme šťávou. Každou porci obložíme plátky rajčat.

Celková doba přípravy tohoto receptu vám potrvá 1–1,5 hodiny.

Kapustové závitky podle receptu Mirky Kuntzmannové

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.