Hrad Loket chce letos zpřístupnit šlikovský archiv

28. březen 2018 08:15
Zprávy

Hrad Loket chce v letošním roce návštěvníkům nově zpřístupnit další část hradu, takzvaný šlikovský archiv. V jedné z nejcennějších částí hradu ve východním paláci už nyní pracují restaurátoři. Po otevření archivu bude horní patro hradu kompletně průchozí.

Novinky pro nadcházející sezonu připravují i další památky v kraji, dosud nepřístupné prostory se návštěvníkům otevřou například v Bečově nad Teplou.

„V průběhu sezony budeme dále průběžně do expozice doplňovat sbírkové předměty z takzvané Loketské sbírky. Budou dále přibývat obrazy, porcelán, cín i další předměty," řekl ředitel hradu Václav Lojín.

Hrad Loket je nejnavštěvovanější památkou v Karlovarském kraji, loni ho navštívilo přes 140 tisíc lidí. Památka je v majetku města Loket a má otevřeno celoročně, provozuje ji obecně prospěšná společnost Hrad Loket.

O Velikonocích začne sezóna na hradech a zámcích. Novinky chystají v Bečově, Kynžvartu i Valči

Zámek Kynžvart

Památky nejen v Karlovarském kraji letos otevřou své brány na Velký pátek. Rok 2018 je ve znamení diplomacie a Století republiky. Vrcholem bude Hradozámecká noc na Kynžvartu. Na Bečově se otevře vyhlídková cesta kolem hradu i lezecká stěna pod hradem. Ve Valči zase vznikne ze spolupráce se Západočeskou univerzitou výstava soudobého umění.

Novinky ale v Karlovarském kraji připravují i státní památky. V Bečově nad Teplou se letos návštěvníci poprvé budou moci vydat na okružní stezku kolem dosud nepřístupného hradu.

„Poprvé nabídne okruh i nahlédnutí do hradního parku. Na trase budou k dispozici informační panely, lavičky, vyhlídková místa a interaktivní prvky. Nový exteriérový okruh, na jehož výstavbě se nyní pracuje, bude návštěvníkům přístupný zdarma," řekl kastelán bečovského hradu a zámku Tomáš Wizovský. Novinkou bude také slavnostní noční osvětlení hradu a zámku.

Na zámku Kynžvart bude nadcházející sezona ve znamení diplomacie. Zámek připravuje akce spojené s osobností knížete Klementa Václava Metternicha a s jeho diplomatickými aktivitami v celé Evropě.

Zámek Valeč navázal spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni, spolu s Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara připravuje například výstavu soudobého umění. Státní památky v Karlovarském kraji oficiálně otevírají 30. března.

zdroj: ČTK
Spustit audio