O Velikonocích začne sezóna na hradech a zámcích. Novinky chystají v Bečově, Kynžvartu i Valči

15. březen 2018 11:05
Zprávy

Památky nejen v Karlovarském kraji letos otevřou své brány na Velký pátek. Rok 2018 je ve znamení diplomacie a Století republiky. Vrcholem bude Hradozámecká noc na Kynžvartu. Na Bečově se otevře vyhlídková cesta kolem hradu i lezecká stěna pod hradem. Ve Valči zase vznikne ze spolupráce se Západočeskou univerzitou výstava soudobého umění.

Zámek Kynžvart bude po celý rok připomínat roli knížete Klementa Václava Metternicha v evropské diplomacii. Na Kynžvartu kancléř trávil každé léto s diplomaty významných evropských panovnických dvorů. V roce 1840 zde byl sepsán návrh vzniku mezinárodní organizace evropských států.

V červnu proto bude zahájena výstava ukazující příčiny vedoucí k vzestupu rodu Metternichů do nejvyšších pater společnosti, nejvýznamnější diplomatické úspěchy a originální diplomatické dary. Červencové kurzy etikety vedené Ladislavem Špačkem jsou zapojeny do tématu roku NPÚ Století republiky.

Návštěvníci hradu a zámku Bečov nad Teplou se letos dočkají otevření cesty kolem hradu. Okružní procházku s krásnými výhledy doplní naučné panely a interaktivní prvky. Slavnost k otevření se chystá na začátek prázdnin.

Od té doby bude hrad a zámek Bečov v noci osvětlen a zároveň začne i zkušební provoz lezecké stěny. Výška stěny je v levé části osm a v centrální 18 metrů. Celkem deset cest je určeno pro začínající a mírně pokročilé lezce. Terén dobrovolnicky upravil Horoklub Chomutov. Systémem kotvících bodů se významným způsobem zjednodušuje údržba a péče o skalní výchoz, na kterém je založen hrad.

Zámecké interiéry budou doplněny o dvojici brnění. Na zámek se vrátí restaurovaný portrét Pauliny de Forbin-Janson a restaurované zlacené garnýže. V zámecké zahradě mohou být od roku 2018 pořádány soukromé oslavy pro děti s doprovodným programem.

Ve Valči loni podepsali spolupráci mezi zámkem a Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara ZČU. Spolupráce se týká prezentace zámku, vzniknout by měla trvalejší díla (landart, výstava v zámku), propagační materiály a edukační pomůcky. V plánu jsou workshopy, na zámku se studenti budou učit i tvořit na výjezdních seminářích. Novinkou v programu je festival Meandr zaměřený na rodiny s dětmi.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio