Dvourybí špízky s citronem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Ivo Růžičky.

Suroviny:

½ kg ryb (250 g jednoho druhu ryby, 250 g jiného druhu ryby – např. losos a tuňák nebo jiná kombinace dle libosti, nejlépe bez kostí a kůže)
1 lžíce citronové šťávy
sůl
barevný pepř (čerstvě drcený)
1 kávová lžička sezamového semínka (zlaté nebo černé)
olivový olej
1 bobkový list
1 celý citron
250 g anglické slaniny
špejličky na tvorbu špízků

Postup:

Rybí maso nakrájíme na stejně velké kousky. V hmoždíři nebo mlýnku rozdrtíme pepř a bobkový list. Směs koření, sůl a sezamové semínko dáme na maso, aby bylo obalené ze všech stran, a zalijeme olivovým olejem. Marinujeme minimálně ½ hodiny, nejlépe však přes noc.

Citron zbavíme kůry a dužinu nakrájíme na kousky. Na špejličky střídavě navlékáme rybí maso, citron, slaninu – stále opakujeme. Na začátku a konci špejličky musí být vždy maso. Špízky opečeme na grilu.

Podáváme s bramborem nebo grilovanou zeleninou.

autor: Ivo Růžička