Dva mrtví a desítky zraněných. Od tragické nehody vlaků u Perninku uplynul jeden rok

7. červenec 2021 12:45

Dva mrtví, přes dvě desítky zraněných a škoda za víc než 25 milionů korun. Taková byla bilance tragické nehody dvou vlaků u Perninku, která se stala loni 7. července. Policie po necelém roce od události obvinila jednoho ze strojvedoucích, hrozí mu až 10 let vězení.

Ve středu 7. července uplynul jeden rok od tragické události, kdy se na trati u Perninku v Krušných horách čelně srazily dva osobní vlaky. Nehodu nepřežili dva lidé, víc než dvě desítky cestujících bylo zraněných.

Letos v červnu policie obvinila strojvedoucího vlaku, který mířil do Karlových Varů, z obecného ohrožení z nedbalosti a hrozí mu až deset let vězení. Na místě tragické nehody před rokem pomáhali jako první místní obyvatelé a dobrovolní hasiči.

„Netypické houkání a rána z ničeho nic,“ řekl před rokem Jan Čech Českému rozhlasu jen pár hodin po tragické nehodě. Společně s dalšími obyvateli Perninku byl mezi prvními, kdo běžel zraněným na pomoc. „Dobré bylo, že nikdo nepropadal panice, naopak lidi si snažili pomáhat.“

Po nehodě vyvinuly České dráhy novou aplikaci

Dva osobní vlaky se srazily zhruba půl kilometru od nádraží v Perninku, nad prudkým zalesněným svahem. České dráhy v reakci na tuto tragédii vyvinuly novou aplikaci s GPS souřadnicemi, která by měla podobným situacím zabránit. Strojvedoucí ji začali ve vlacích používat na konci července loňského roku, tedy zhruba tři týdny po nehodě.

Čtěte také

Na nedostatečné technické vybavení trati v době nehody upozornila v závěrečné zprávě i Drážní komise. Podle ní byla ale příčinou chyba strojvedoucího, který nesplnil ohlašovací povinnost. Z obecného ohrožení z nedbalosti teď 28 letého muže obvinila policie.

Podrobnosti uslyšíte v reportáži Ivany Sedláčkové.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio

Související