Karlovarský festival nabídne 32 snímku, do poroty zasedne oscarový herec Geoffrey Rush

28. květen 2024 12:55

Festival v Karlových Varech od 28. června do 6. července nabídne v soutěžních sekcích Hlavní a Proxima a nesoutěžní sekci Zvláštní uvedení 32 filmů, z toho téměř polovinu debutů.

V porotě hlavní soutěže zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Novináře o tom dnes informoval umělecký ředitel festivalu Karel Och. Česká kinematografie bude mít v hlavní soutěži dva zástupce – Světýlka režisérky Beaty Parkanové a celovečerní debut Adama Martince Mord.

Australského herce Rushe k celosvětové slávě v roce 1996 katapultovala role v dramatu Scotta Hickse Záře, za niž obdržel Oscara, Cenu BAFTA, Zlatý glóbus nebo výroční ceny newyorských či losangeleských kritiků. V roce 2004 získal Emmy za ztvárnění titulní role ve snímku Život a smrt Petera Sellerse.

Hostem by mohl být Oleh Sencov

Pořadatelé festivalu také oznámili, že hostem festivalu by mohl být ukrajinský režisér Oleh Sencov, který se po ruské anexi Krymu stal jedním z nejznámějších odpůrců ruského režimu. Festival v sekci Zvláštní uvedení nabídne jeho snímek Real.

„Když nám režisér Sencov prostřednictvím producentů nabídl svůj nejnovější film, protože on sám je na frontě, byl to pro nás velmi silný okamžik. Jsme s ním v kontaktu a přislíbil, pokud to bude v jeho silách, do Karlových Varů chce přijet. Záleží to na rozhodnutí jeho velícího důstojníka, který ví o tom, jak je projekce filmu Real a účast Sencova na karlovarském festivalu důležitá pro medializaci krvavého a smutného konfliktu na Ukrajině,“ řekl umělecký ředitel Och.

Ve výběru filmů do hlavního programu je z 32 titulů 15 debutů

„Je mimořádně vzrušující, že tito talentovaní filmaři a filmařky na úsvitu svých kariér budou v karlovarském programu 'doprovázeni' renomovanými tvůrci a jejich novými snímky, jako jsou Mark Cousins, Oleh Sencov, Noaz Desce, Antonin Peretjatko, Beata Parkanová nebo Burak Çevik,“ uvedl Och.

Soutěžní sekce Proxima nabízí i letos prostor filmařům čekajícím na objevení stejně jako renomovaným autorům hledajícím nové směry své tvorby. Mezi tuctem snímků z různých koutů světa bude Českou republiku zastupovat film Od Marca do Mája v režii slovenského absolventa FAMU Martina Pavola Repky.

Nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení nabídne šest domácích titulů

Patří mezi ně sonda do české a slovenské architektury druhé poloviny minulého století Architektura ČSSR 58–89, filmový portrét o fotografce Libuši Jarcovjákové od režisérky Kláry Tasovské s názvem Ještě nejsem, kým chci být a nekonvenční dokument Marka Najbrta Tatabojs.doc o hudební skupině Tata Bojs.

Zvláštní uvedení také představí celovečerní debut Marie-Magdaleny Kochové o povaze sourozenecké lásky Ta druhá, příběh režiséra Jiřího Mádla z období roku 1968 Vlny a třetí film divadelního režiséra Jiřího Havelky Zahradníkův rok v hlavních rolích s Oldřichem Kaiserem a Dášou Vokatou.

Cenu prezidenta festivalu převezme Ivan Trojan

Pořadatelé již dříve oznámili, že Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme na letošním 58. ročníku herec Ivan Trojan.

Herec Ivan Trojan

Festival letos také vzdá poctu Francine Maislerové, jedné z nejuznávanějších castingových režisérek, která je držitelkou 15 cen Artios Awards udělovaných Casting Society of America.

Festival také nabídne retrospektivu filmů o spisovateli Franzi Kafkovi. Projekcí filmu Františka Vláčila Stíny horkého léta bude pokračovat tradice premiérového uvádění digitálně restaurovaných filmů české a československé kinematografie.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio