V Karlovarském kraji přibývá internetových podvodů

29. květen 2024 14:35

Podvodů přes internet v Karlovarském kraji přibývá. Jen za poslední týden policisté informovali o dvou případech, kdy se oběti staly terčem kybernetických podvodníků.

Jednou z obětí je 51letý muž z Chebska, který na sociálních sítích uvěřil lákavé nabídce zhodnocení finančních prostředků. Podvodníkům poskytl vzdálený přístup do svého telefonu a následně potvrdil několik bankovních převodů. Tento omyl ho nakonec stál 800 tisíc korun.

Podobně dopadl i 36letý muž ze Sokolovska, který přišel o 50 tisíc korun. Tyto případy nejsou ojedinělé. Kriminalisté evidují stále více podobných podvodných jednání.

„K nárůstu na poli kybernetické kriminality, zejména podvodů internetových a telefonických, dochází, protože pachatelé zjistili, že je spousta osob, které se nechají lehce přesvědčit, a dochází tam k rychlému zisku statisíců až milionům korun. Přitom stačí číst noviny, dívat se na televizi a být bdělý,“ upozorňuje policejní náměstek krajského ředitele Josef Rada.

Policie varuje před neuváženým sdílením citlivých informací na internetu a důvěřováním neznámým osobám. Doporučuje také zvýšenou opatrnost při komunikaci přes sociální sítě a e-maily, kde jsou podvodníci stále více aktivní.

Podvodníci často využívají techniky sociálního inženýrství, aby získali důvěru svých obětí. Zaměřují se na různé skupiny obyvatel a jejich metody se neustále vyvíjejí. Policie proto vyzývá všechny občany k obezřetnosti a k tomu, aby jakékoliv podezřelé aktivity okamžitě hlásili. 

autor: nkr
Spustit audio