U tragické nehody vlaků v Perninku byli jako první. Nasazení hasičů a místních ocenilo vedení kraje

Školník, fotbalista nebo strojvedoucí. Ti všichni před necelým měsícem pomáhali jako první u vlakové nehody v Perninku na Karlovarsku. Za jejich nasazení a pomoc jim v pátek 31. července poděkoval také hejtman Karlovarského kraje

Dobrovolní hasiči a místní obyvatelé neváhali a pomáhali jako první u tragické nehody vlaků u Perninku zraněným před příjezdem profesionálních záchranářů. Za jejich pomoc a nasazení jim poděkoval hejtman Karlovarského kraje, zástupci integrovaného záchranného systému a Českých drah i starostka Perninku. Ocenění provázely smíšené pocity.

„Je to událost, která sice na jednu stránku potěší, ale na druhou bych byl radši, kdybych tady nemusel být a kdyby se to vůbec nestalo,“ řekl Jan Čech, který bydlí v Perninku v ulici pod nádražím a byl mezi prvními, kdo pomáhali u tragické nehody. On sám je zaměstnancem Český drah a právě na této trati bude jezdit.

Kromě místních dobrovolných hasičů na místě nehody zasahovali i hasiči z Nejdku. Jak potvrdil jeden z nich, Lukáš Třeba, během dosavadní služby zatím nic podobného nezažil: „Já jsem to shrnul tak, že to, co jsme zažívali dodnes, ať to byly dopravní nehody, různé úrazy ve firmách, tak se to teď shrnulo. Celý ten život, co jsem vlastně do teď zažil, se shrnul na jedno místo, na pár metrů čtverečních.“

Hejtman Petr Kubis z hnutí ANO ocenil nejen profesionální práci dobrovolných hasičů, ale také pomoc a nasazení místních obyvatel. „Jedním slovem respekt. Jsou to lidé, kteří chodí do práce, kteří nejsou ani dobrovolní hasiči, kteří na to nejsou ani cvičení a byli třeba na zahradě a najednou prostě museli všeho nechat a jít pomáhat na místo, které bylo velmi dramatické,“ uvedl Kubis.

Čtěte také

Nehoda v Perninku v červenci nebyla jedinou tragickou událostí na železnici. Celostátní dopravce České dráhy proto představil novou aplikaci, která by měla zvýšit bezpečnost na jednokolejných tratích. Kromě toho připravuje i další opatření.

Do zvýšení bezpečnosti na železnici chce investovat i ministerstvo dopravy, a to až 5 miliard korun ročně. Na všech tratích plánuje postupně instalovat evropský zabezpečovací systém, který dokáže na dálku automaticky zastavit vlak nebo hlídat traťovou rychlost.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související