U Perninku se čelně srazily osobní vlaky. Nehoda si vyžádala desítky zraněných a dva mrtvé

7. červenec 2020 16:30

U Perninku na Karlovarsku dnes (7. 7.) po 15. hodině se čelně srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala desítky zraněných a nejméně dva mrtvé.

Nehoda se stala okolo 15:10 mezi stanicí Nové Hamry a dopravnou Pernink. Srazil se tam osobní vlak, který jel z Karlových Varů do německého Johanngeorgenstadtu s osobním vlakem jedoucím v opačném směru.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala k nehodě došlo mezi stanicí Nové Hamry a dopravnou Pernink. Dle prvotních informací byl na místě větší počet zraněných. Záchranářská služba proto kvůli nehodě aktivovala první stupeň traumaplánu. Na místě zasahovaly vrtulníky z Ústeckého, Jihočeského, Plzeňského kraje i z Chemnitzu (Saské Kamenice).

Trať je zavřená, stejně jako přilehlá silnice. V místě nehody je zavedena náhradní autobusová doprava. Záchranářská služba kvůli nehodě aktivovala první stupeň traumaplánu. Na místě zasahovaly vrtulníky z Ústeckého, Jihočeského, Plzeňského kraje i z Chemnitzu (Saské Kamenice).

Záchranářům na místě zásah komplikoval nepřístupný terén. Nehoda se stala necelý kilometr od nádraží v Perninku v hornatém terénu, kde je velmi obtížné zasahovat. Krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová před 18. hodinou řekla, že policie stále eviduje dvě úmrtí a neupřesněný počet zraněných.

Čtěte také

Na místo nehody zamířil hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Podle Svobody jsou zranění i oba strojvedoucí. 

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého byl také v nemocnici v Karlových Varech vyhlášen takzvaný traumaplán, který se vyhlašuje v případě mimořádných událostí, kdy se čeká více zraněných. Jak informovala mluvčí Nemocnice Ostrov a Sokolov Martina Singerová, traumaplán vyhlásila také Nemocnice Sokolov. Všichni zdravotníci jsou připraveni na součinnost s krajskou nemocnicí.

České dráhy zřídily bezplatnou linku první psychologické intervence 800 100 064.

autor: nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio