Do Varů přijedou herci Mortensen, Owen a Brühl. Ve festivalové znělce si zahraje del Toro

19. červen 2024 12:00

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezmou během nadcházejícího 58. ročníku herci Viggo Mortensen, Clive Owen a Daniel Brühl.

Americký herec a režisér Viggo Mortensen ve Varech představí svou režijní druhotinu Až na konec světa, ke které napsal scénář i hudbu a zastal v ní také jednu z titulních rolí. Westernovou romanci, kde si po Mortensenově boku zahrála Vicky Krieps, pak od 4. července uvedou i česká kina.

Čtěte také

Festival při té příležitosti připomene 20. výročí milostného dramatu Na dotek, za který Owen s Natalie Portman získali nominace na Oscara. Spolu s nimi ve snímku zazářili Jude Law a Julia Roberts. 

Španělsko-německý herec Brühl do Varů přiveze svůj režijní debut Soused z roku 2021.

Dalším z hostů letošního ročníku festivalu bude respektovaný americký filmař Steven Soderbergh, který přijede uvést své snímky Kafka a Mr. Kneff zařazené do sekce Touha stát se Indiánem: Kafka a film. Projekce svých nejnovějších i nejvýraznějších počinů doprovodí svou účastí režiséři Nicole Holofcener, Michel Franco, Juho Kuosmanen, Sergej Loznica, Rúnar Rúnarsson nebo Ti West.

Čtěte také

Prestižní filmová přehlídka se koná od 28. června do 6. července. Její pořadatelé už dříve oznámili, že v porotě Hlavní soutěže usedne mimo jiných i australský herec a festivalový navrátilec Geoffrey Rush.

Cenu za mimořádný přínos české kinematografii převezme na slavnostním zakončení festivalu herec Ivan Trojan.

Nová znělka bude s Beniciem del Torem

Hlavní hvězdou tradiční festivalové znělky bude oscarový herec a držitel Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary z roku 2022 Benicio del Toro.

„Točili jsme v květnu v Berlíně, kde si na nás udělal čas během natáčení nového filmu Wese Andresona. Jeho první věta byla: Ten nápad je úžasný, ale musíme být rychlí,“ vypráví dlouholetý autor znělek Ivan Zachariáš.

Novou znělku uvidí v premiéře hosté slavnostního zahájení, ke zhlédnutí poté bude i online.

Spustit audio