Čtyři fantastické omáčky ke grilovaným masům

Omáčky, které si připravíme, jsou vhodné ke všem masům, k rybám, drůbeži. Je jedno, zda jsou to masa grilovaná, pečená nebo vařená.

Ingredience
  • 100 g rybízové marmelády
  • 2 lžíce červeného vína
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • špetka muškátového květu
  • špetka skořice, sůl
  • 1 nepříliš plná lžíce plnotučné hořčice

Rybízová omáčka

Rybízovou marmeládu rozředíme vínem, okořeníme skořicí, muškátovým květem osolíme, přidáme hořčici, křen a dobře promícháme.

Křenová omáčka studená

Ingredience
  • 250 ml kysané smetany
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 menší jablko
  • sůl

V misce našleháme smetanu s worcesterskou omáčkou, citrónovou šťávou a cukrem. Osolíme, přidáme nahrubo nastrouhané oloupané jablko a najemno nastrouhaný křen. Promícháme a necháme vychladit.

Výborný doplněk k masu, rybám nebo jako samostatný lehký pokrm s pečivem.

Sýrová omáčka studená

Ingredience
  • 100 g plísňového sýra
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekané bazalky

Sýr najemno nastrouháme a smícháme s jogurtem a smetanou. Nakonec vmícháme najemno nasekanou bazalku. Podáváme vychlazené.

Studená hořčičná omáčka

Ingredience
  • 2 lžíce plnotučné nebo dijónské hořčice
  • 150 ml kysané smetany
  • špetka cukru, sůl
  • citrónová šťáva nebo ocet

V misce smícháme smetanu s hořčicí, osolíme a podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu. Dobře promícháme. Podáváme vychlazené

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.