Chebsko se znovu chvěje. Před 35 lety ho zasáhl nejsilnější otřes v historii

21. prosinec 2020 11:00

Na Chebsku se v posledních dnech opět objevily mírné záchvěvy země. Asi nejsilnější otřes byl v pátek 18. prosince brzy ráno, kdy síla otřesu přesáhla dva stupně.

Otřes lokalizoval automatický systém detekce zemětřesení do oblasti severovýchodně od Lubů u Chebu v hloubce bezmála deset kilometrů. Podle Josefa Horálka z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky by to ale mohla být předzvěst zemětřesného roje, které se v této oblasti opakovaně vyskytují. Jak dodal, nový zemětřesný roj by mohl nastat v nejbližších měsících.

Oblast na pomezí severu Chebska patří mezi nejvýznamnější zemětřesné oblasti ve střední Evropě. Je charakteristická právě takzvaný zemětřesnými roji, kdy se napětí vzniklé v hloubce uvolňuje postupně v podobě řady drobnějších otřesů. Ale i ty mohou někdy způsobit škody.

Rok 1985

Shodou okolností před 35 let, konkrétně 21. prosince roku 1985 v 11:16, právě Chebsko zasáhly otřesy, které dosahovaly síly až 4,6 stupně. „Zemětřesný roj ze zimy 1985 až 1986 je doposud nejvýznamnější přístroji zaznamenaná seismická aktivita v České republice. Hlavní otřes z tehdejší série byl nejsilnějším zemětřesením u nás za posledních 100 let,“ uvedl před pěti lety Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

Otřes tenkrát způsobil praskliny ve zdech domů, spadly některé komíny a mnohde opadala omítka. Největší škody vznikly v obcích Skalná, Nový Kostel a Plesná na Chebsku, kde bylo poškozeno přibližně 15 procent domů. Na mnoha místech se také dočasně ztratila voda ve studních. Otřes pocítili lidé téměř na celém území Čech.

Na rozdíl od roku 1985, kdy se vyskytly zatím nejsilnější otřesy v moderní historii, dnes zemětřesnou aktivitu na západě Čech seismologové pečlivě sledují. Sledovat je můžete také vy prostřednictvím aplikace Seislok.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio