Návštěvníci pohádkového festivalu uvidí, jak vypadal opravdový střevíček Popelky i plášť Rubmuraka

22. říjen 2024 11:35

Na výstavě pohádkových kostýmů a rekvizit, zapůjčených z Fundusu Filmového studia Barrandov, si mohou lidé až do neděle 27. října připomenout v karlovarském kině Drahomíra nejznámější klasické české pohádky. Expozice je součástí Karlovarského filmového festivalu pohádek.

Kino Drahomíra zdobí například plášť kouzelníka Viga ze seriálu Arabela, plášť a střevíček hlavní hrdinky filmu Tři oříšky pro Popelku. Překvapí, jak zachovalé jsou kostýmy z osmdesát let starého filmu Byl jednou jeden král režiséra Bořivoje Zemana.

Zaujme ale i brnění krále Kazisvěta z Pyšné princezny. „Ta Pohádka z roku 1950 je černobílá, ale my tady máme barevný kostým, který na sobě měla Alena Vránová,“ řekl Marian Štycha, ředitel Karlovarského filmového festivalu pohádek.

Jak připomněl, na výstavě jsou i kostýmy a rekvizity i z filmů S čerty nejsou žerty, Hrátky s čertem nebo Obušku z pytle ven a Dívka na koštěti. „Právě filmovou dívku na koštěti, tedy Petru Černockou, tady na festivalu mohou vidět návštěvníci ve čtvrtek 25. října,“ poznamenal Štycha s tím, že až do neděle si budou moci děti vyzkoušet smuteční závoj, který na sobě měla Helena Vondráčková ve filmu Šíleně smutná princezna. „Kdo si koupí vstupenku na výstavu kostýmů, uvidí i film promítaný ten den od 17:00,“ upozornil ředitel.

Podrobný program filmů najdete tady.

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio