Zájem o chirurgickou léčbu obezity v Česku roste, bariatrické operace jsou čím dál častější

22. říjen 2024 14:25

V posledních letech v Česku výrazně roste počet lidí, kteří se rozhodli řešit obezitu chirurgickým zákrokem. Tento trend potvrzují i data Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), podle nichž se počet bariatrických operací meziročně zvyšuje.

V roce 2021 podstoupilo tuto léčbu 657 pacientů, zatímco v loňském roce už šlo o 1050 případů. Nárůst poptávky je patrný i v jednotlivých nemocnicích, včetně bariatrického centra v Karlovarské krajské nemocnici, kde jsou termíny obsazené až do února příštího roku.

Karlovarská nemocnice provozuje bariatrické centrum přes 2 roky a za tu dobu pomohlo zhruba 200 pacientům. Zájem o operace neustále stoupá, což potvrzuje i primář chirurgického oddělení, Josef März. Podle jeho slov se operativní léčba obezity stává stále populárnější nejen kvůli samotné nadváze, ale i díky tomu, že pacienti čím dál více chápou, že obezita je součástí širšího problému zvaného metabolický syndrom.

„Přibývá pacientů, kteří v rámci svého léčení obezity, protože to není jenom obezita, je to metabolický syndrom jako komplex onemocnění, zvažují zařazení operační léčby do toho systému. Těch lidí samozřejmě přibývá tak, jak vchází více v povědomí tato možnost léčby,“ říká primář.

Dlouhá čekací doba a příprava

Pacienti, kteří se rozhodnou pro chirurgickou léčbu obezity, musí počítat s několikaměsíční čekací dobou. Důvodem není pouze vytíženost zdravotnických zařízení, ale i nutná příprava před samotným zákrokem. „Operace sama o sobě problém nevyřeší, dokud pacient nemá zažitý správný stravovací a pohybový režim,“ vysvětluje März.

Mnozí pacienti, kteří podstoupili bariatrickou operaci, si pochvalují nejen ztrátu hmotnosti, ale i zlepšení zdravotního stavu a kvality života. Paní Miroslava, která se rozhodla podstoupit operaci společně se svým manželem, uvedla: „Já jsem vážila 105 kilo. Není to tolik, ale rozhodla jsem se kvůli manželovi, který měl hodně zdravotních problémů. Sedm měsíců po operaci mám 67 kilo.“

Její manžel Petr, řidič kamionu, se rozhodl pro bariatrický zákrok po letech boje s cukrovkou a nedostatkem pohybu: „Vážil jsem 168 kilo. Hodně jídla, málo pohybu, protože jsem řidič kamionu, a hrozilo mi, že si budu muset píchat inzulin. Teď se cítím o 30 let mladší,“ říká s úsměvem.

Chirurgie není konečné řešení

I když bariatrické operace vedou k výrazné redukci hmotnosti, odborníci upozorňují, že samotný zákrok nestačí. Klíčem k dlouhodobému úspěchu je změna životního stylu, tedy pravidelný pohyb a zdravé stravování. To potvrzují i samotní pacienti, kteří zdůrazňují, že po operaci je důležité nepolevit a pokračovat v nastaveném režimu.

Vzhledem k vysokému zájmu o bariatrickou léčbu plánuje Karlovarská krajská nemocnice rozšířit provoz bariatrické ambulance. Od nového roku by tak měla mít více ordinačních hodin, aby mohla vyhovět všem zájemcům.

Spustit audio