Okolí Luisina pramene ve Františkových Lázních se mění, vrátí se mu historický vzhled

23. říjen 2024 11:35

Okolí Luisina pramene ve Františkových Lázních prochází výraznou proměnou, jejímž cílem je vrátit tomuto místu jeho historický ráz. Původní pískové plochy budou nahrazeny zatravněnými plochami, které doplní nové cesty a květinové záhony. Podobný vzhled mělo toto prostranství v minulosti.

Důvodem změny je nejen snaha o historickou autenticitu, ale také zjednodušení údržby. Místo pískové plochy tady bude víc zeleně i záhonů. Radnice se inspirovala dobovými fotografiemi, které ukazují, že plocha kolem altánu byla v minulosti zatravněná, což podpořilo rozhodnutí města vrátit se k tomuto řešení.

 „Pískovou plochu měníme na zatravněnou plochu. Děláme to z toho důvodu, že ty cesty nám zarůstaly plevelem. Nevyplácelo se nám je škrábat, vždycky za týden nám už to začíná zarůstat,“ vysvětlil správce městské zeleně Miloš Fiala.

Proměna okolí pramene má být dokončena v závěru října a město za tyto práce zaplatí téměř 1 milion korun. Kromě lepší údržby má úprava přinést také příjemnější prostředí pro návštěvníky, kteří se kolem Luisina pramene procházejí.

Spustit audio