Bývalá hornická kolonie v Sokolově je dnes žádanou lokalitou k bydlení

29. listopad 2022

Další díl seriálu o Zapomenutých domech nás zavedl do bývalé hornické kolonie v Sokolově a představil i jeden vzorový hornický domek.

Na vzniku kolonií se zpravidla podílel nějaký významný architekt. V případě Sokolova (dříve Falknov) to byl Rudolf Wels. V roce 1923 tak podle jeho návrhu vznikla kolonie dělnických domků v Hornické ulici. Jedná se o kolonii dvaceti typizovaných domků, jejichž autorem byl architekt Kubíček.

Zatímco v době svého vzniku se jednalo o velmi levné bydlení pro dělníky a horníky na okraji města, dnes jsou menší domy s vlastní zahradou na atraktivní adrese v Sokolově velmi žádané. „Dodneška slouží k obytným účelům,“ potvrdil ředitel sokolovského muzea Michael Rund.

Domy vypadají všechny velmi podobně. Přesto jeden mezi nimi vyniká. „Je to netypický domek. Je to vzorový hornický domek. Vznikl v roce 1928. Byli pozváni architekti, aby navrhli jednoduchý domek. Ve Falknově, jak se dřív jmenoval Sokolov, proti sobě stály domky architekta Libry a Welse. Do hry ale vstoupili úředníci. Pan Zelenka a Syrovátka navrhli tento ošklivý domek, který byl levnější. Ten nakonec vyhrál, a byl zde postaven,“ dodal Rund.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio