Barokní faru ve Svatoboru na Karlovarsku nechal postavit hrabě Černín

13. prosinec 2022

Seriál Zapomenuté domy nám přiblížil historii barokní fary ve Svatoboru na Karlovarsku. Stojí ve svahu pod areálem kostela Nanebevzetí Panny Marie, kde jí v 18. století nechal postavit hrabě Černín podle návrhu jednoho významného českého barokního architekta.

První písemná zmínka o Svatoboru pochází z roku 1239. V několikrát vylidněném území, nejprve po druhé světové válce, později když zde vznikal vojenský újezd Hradiště, dnes můžeme najít obdivuhodně zakonzervovanou stavbu.

Fara ve Svatoboru

Před rokem 1358 zde byl založen oseckým klášterem kostel Nanebevzetí Panny Marie. V letech 1729 až 1732 byl nákladem rodu Černínů barokně přestavěn podle projektu Františka Maxmiliána Kaňky. Další rok byla zahájena stavba fary. Její přízemní místnosti byly klenuté a v patře se nacházel velký sál s plochým stropem. U budovy stávala socha svatého Jana Nepomuckého z roku 1767.

V roce 1953 opuštěný objekt postupně zcela zchátral a proměnil se ve zříceninu. Od roku 2017 probíhají práce na jeho záchraně. Dodnes je ale právě budova fary i kostela unikátně zakonzervovaná z důvodu vzniku vojenského újezdu, bez jakékoliv nové zástavby, včetně původních cest.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio