Zvýšení plateb za regulovanou složku energií přijde porcelánku Thun na miliony

3. prosinec 2023 11:00

Dopad v řádu milionů korun bude mít zvýšení plateb za regulovanou složku elektřiny a plynu pro porcelánku Thun 1794. Navíc bude muset začít platit ekologickou daň.

Budou to další náklady, který opět sníží konkurenceschopnost českých firem, řekl generální ředitel společnosti Vlastimil Argmann.

Podle finančního ředitele porcelánky Jiřího Lauermanna si firma podle zveřejněných údajů Energetického regulačního úřadu předběžně spočítala, že na zvýšených platbách za regulovanou část elektřiny a plynu zaplatí o 6,45 milionu více než letos, pokud bude mít stejnou spotřebu jako v letošním roce.

„Navíc se zrušila výjimka z placení ekologické daně, což nás vyjde na další 1,05 milionu korun. Celkový dopad těchto změn tak bude pro nás zhruba 7,5 milionu korun navíc," shrnul Lauermann.

Celkové náklady firmy na energie se zvýší zhruba o 16 procent

„To vše ale za předpokladu, že počítá s cenami, které byly na začátku roku. Nyní jsou ceny energií nižší, a tak by procentuální nárůst byl ještě vyšší," doplnil Lauermann.

Čtěte také

Porcelánka Thun 1794 patří mezi tradiční české značky. V tuzemsku je největším výrobcem porcelánu, nicméně výroba porcelánu je energeticky velmi náročná. Letos tak musela společnost uzavřít pobočku v Klášterci nad Ohří a soustředila výrobu do hlavního závodu v Nové Roli.

Podle Lauermanna si firma na letošní rok vytkla za cíl, aby se jí podařilo v těžkých dobách energetických turbulencí přežít. „Když se už situace začala konečně uklidňovat, ceny šly dolů a my bychom se snad mohli trochu nadechnout, tak přijde další z opatření, které nám náklady opět zvedne," konstatoval finanční ředitel porcelánky.

Generální ředitel Argmann je z vývoje v posledních dvou letech už naštvaný. „Mám pocit, že se vláda snad cíleně snaží zlikvidovat český průmysl. Někde se bude přidávat, ale na průmyslové firmy vláda nehledí," dodal.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související