Žhářka Polda chtěla vypálit Plzeň a Chotěšov

21. únor 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Ve 2. polovině 19. století to chudé hornické rodiny neměly vůbec jednoduché. Mnohdy její členové hledali lepší život jinde, třeba v Rakousku, Německu nebo třeba Americe. V Chotěšově a okolních vsích jich žilo díky tamním dolům  poměrně hodně. Jednou z těchto rodin byli i Theissovi.

Z této rodiny pocházela žena, která se rozhodla jít za lepším živobytím do Vídně. Věřila, že si vydělá nějaké peníze, aby měla alespoň trochu slušný život. „Nakonec skončila u nejstaršího řemesla v jakémsi vykřičeném domě ve Vídni. Po nějaké době se jí narodila holčička, o níž se pokoušela starat, ale nešlo jí to. Když byly holčičce 2 roky, odložila ji,“ začal vyprávět historik Jiří Sankot.

Letecký pohled na klášter Chotěšov

Péči o dítě následně převzaly pěstounky, které dívku později poslaly do školy, aby měla alespoň nějaké vzdělání. „Tato dívenka je hlavní hrdinkou našeho příběhu. Jmenovala se Leopoldina, podomácku Polda, ale své jméno později stejně vůbec nepoužívala, jelikož neustále měnila svoji identitu. Jako malou ji bavila škola a měla výborný prospěch. Nic nenasvědčovalo tomu, že by před sebou nemohla mít šťastný život,“ pokračoval Sankot.

I ona skončila u nejstaršího řemesla

Ve 14 letech ale Leopoldina vyšla školu a najednou nevěděla, co se svým životem udělá. „Chytla se stejně starých děvčat pochybné pověsti. Ty jí začaly ukazovat Vídeň jinýma očima. Polda nakonec skončila u řemesla, kterým se živila její maminka,“ řekl historik. Dívka se začala potulovat a dokonce byla zatčena za žhářský útok.

Po propuštění z vídeňského vězení byla Leopoldina poslána do Plzně, jelikož z Plzeňska pocházela její rodina. „V Plzni ale nikoho neznala. Její obživou tak bylo to, co uměla, a k tomu různé krádeže. Jednou v noci při jakémsi pokusu o loupež byla zatčena, skončila ve vazbě a byla souzena. Když se jí ptali na jméno, přišla s tím, že se jmenuje Emilia Becková. Pod tuto identitou byla dokonce odsouzena,“ uvedl Jiří Sankot, který dále pokračoval:

Strhala ze sebe vězeňský šat

„Ve vězení byla mladá dívka poměrně dost temperamentní, takže si s ní nevěděli rady. Strhala ze sebe například svůj civilní šat a odmítala si obléci šat vězeňský. Prala se s dozorci a tropila scény. Následně začala vyhrožovat, že zapálí Plzeň. Mezitím policisté zjistili její pravou totožnost a také to, že ve Vídni byla dříve vězněna za žhářství. Za výhružky žhářským útokem na Plzeň byla Polda odsouzena a poslána do ženské věznice v Řepích u Prahy.“

Jednalo se o bývalý klášter, kde se namísto dozorců nacházely řádové sestry. Jejich hlavním úkolem byla převýchova zbloudilých žen a jejich přivedení na správnou cestu. Leopoldina si tady tak prošla kurzem vyšívání, hospodářským kurzem a tak dále. Chovala se tu ovšem stejně, jako předtím ve vězení, a tak řádové sestry nevěděly, co s ní. Poslaly ji tedy do ústavu pro choromyslné na vyšetření.

Jak to s Leopoldinou bylo dál a proč chtěla vypálit Chotěšov? To se dozvíte v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio