Lehli si spolu do trávy, Jeník přiložil Mařence revolver k hlavě a střelil

5. říjen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Láska mnohdy dokáže člověku zatemnit rozum a zdravý úsudek. Jak jinak si vysvětlit událost z roku 1931, kdy se mladý pár rozhodl společně spáchat sebevraždu…

V Ostřeticích na Klatovsku sloužil na statku tehdy 16letý Jan Šmíd. Jeho rodina v minulosti kočovala, ale s narozením Jana v období 1. světové války si jeho rodiče řekli, že je načase se usadit. Učinili tak v Nezdicích u Přeštic. Nicméně právě až v Ostřeticích se začíná psát Janův příběh. Na sousedním statku totiž sloužila o 7 let starší Marie Kozová, do které se Jeník vášnivě zamiloval.

Byla to láska jako trám, a to jak ze strany Jeníka, tak Mařenky. Trvala sice pouhé 3 měsíce, ale už za tento krátký čas dokázala Mařenka utratit se svým milým velké množství našetřených peněz na tancovačkách a zábavách, což se pochopitelně nelíbilo jejím rodičům. Kladli jí na srdce, aby si pro život našla raději jiného partnera.

Mařenka vše tlumočila Jeníkovi. „On najednou přišel na to, že jejich vztah zřejmě nemá budoucnost, a rozhodl se to vyřešit takovým hodně romantickým způsobem, asi tak, jak třeba někdo v 16 letech může uvažovat, a nabídl jí tedy, že spolu spáchají sebevraždu. Mařenka přesto, že ve svých 23 letech mohla mít už trochu rozum, tak překvapivě na jeho bláznivou myšlenku přistoupila,“ uvedl historik a památkář městského úřadu v Přešticích Jiří Sankot.

Naplánovali si, že se cestou ze zábavy zastřelí

Jeník měl promyšleno, jak to celé provedou. „Pravděpodobně už nad tím nějakou dobu přemýšlel. Vypravili se spolu k jakémusi obchodníkovi, který prodával střelivo a střelné zbraně a koupili si starší revolver. Byli s Mařenkou domluveni na tom, že toho večera půjdou na zábavu, kde se rozloučí se životem a pořádně si užijí, a cestou z taneční zábavy se zastřelí,“ popsal plán mladé dvojice Sankot.

Zatímco Jeník na původním plánu spáchat sebevraždu nehodlal nic měnit, Mařenka o celé akci začala vážně pochybovat. Přemluvila Jeníka, aby počkali 24 hodin. Jenže poté se situace opakovala, a to dokonce 2krát. Potom už došla Jeníkovi trpělivost a rozhodl, že sebevraždu už skutečně provedou.

„Položili se tedy naznak na trávu. Jeník přiložil revolver Mařence k hlavě a střelil. Jenže se při tom asi na Mařenku nechtěl dívat, takže střelil naslepo a uhnul. Mařence tedy neprošel projektil hlavou, ale dostal se jí do horní čelisti, kde se jí zaklínil. Mařenka z toho omdlela a vydávala steny a naříkavé zvuky. To Jeníka vyděsilo. Uvědomil si, že sebe už zastřelit nechce, a především že nechce, aby zemřela jeho milá,“ líčil historik.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio