Žebírka na medu
podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích
Suroviny pro 4 osoby:
11/2kg vepřových žeber z bůčku
3 lžíce medu
6 lžic sojové omáčky
8 stroužků česneku
2 sušené chilli papričky (1 čerstvá)
sůl
1/2l světlého piva
3 lžíce olivového oleje
2 větší cibule
2 bobkové listy
Postup:
Maso nakrájíme po kostech na malé špalíky. V míse smícháme med, sojovou omáčku, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, bobkové listy, olej, pivo a nasekanou chilli papričku ( marinádu můžeme i rozmixovat). Připravené maso vložíme do marinády a necháme v lednici marinovat přes noc. Druhý den maso i s marinádou nalijeme do pekáče, přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě při teplotě 140°C asi 3,5 hodiny. Během pečení maso obrátíme a přeléváme marinádou. Pak sundáme poklici, zvýšíme teplotu na 190°C a po dobu 15-20 minut dopečeme dozlatova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.