Z barokního zámku v Kostelní Bříze zbyla jen ruina. Kdysi býval dominantou obce

31. květen 2022

Největší dominantou malé obce Kostelní Bříza na Sokolovsku býval kdysi barokní zámek z 18. století. Kolem něj byl také rozsáhlý park. Dnes z něj zbylo už jen torzo.

Kostelní Bříza leží necelých 10 kilometrů jižně od Sokolova na samém úpatí Slavkovského lesa. Největší dominantou této malé vesnice býval zámek. Na východní straně obce ho nechal postavit Jan Václav z Turby. Patrová obdélná budova s mansardovou střechou byla dokončená v roce 1767. Kolem zámku byl vybudován také nádherný rozsáhlý park.

V 50. letech 20. století působila v prostorách zámku Vojenská zemědělská učňovská škola, která měla dodávat odborníky do všech vojenských statků v tehdejším Československu. Učni celý zámek včetně parku udržovali ve velmi dobrém stavu, a to až do roku 1956, kdy byla škola přemístěná. V následujících letech zámek bez údržby bohužel pustl a park zarůstal.

Následně byl zámek převeden na Státní statky Sokolov, po nich je převzal Agrokombinát Sokolov. Oba podniky se o objekt staraly tak, jak bylo v té době obvyklé – tedy ponechaly prostor bez jakékoliv údržby.

Začátkem 80. let se tak budova dostala do havarijního stavu, zřítila se střecha a zámek se začal rozpadat. Místy se propadly stropy i vnitřní příčky a z honosného sídla zbyly jen ruiny.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio