Vyzkoušejte řízky naruby. Obalovat se začíná ve strouhance
Někdy je celý den jakoby obrácený, nic se nedaří, všechno je úplně naruby. Věřte, že když si uděláte tenhle recept, byť je „obrácený“, tak se vám bude svět zdát mnohem lepší.
- 4 plátky z vepřové krkovice bez kosti(kýta, kotlety)
- 300 g sterilované pikantní zeleninové směsi
- 70 g anglické slaniny
- 70 g rajčatového protlaku nebo pyré
- 1 velká cibule
- plnotučná hořčice
- 1 vejce
- strouhanka na obalení
- tuk na smažení
- mletý pepř, sůl
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a vtlačíme do nich strouhanku. Snažíme se, aby strouhanky bylo na mase co nejvíce. Můžeme si pomoci tím, že maso naklepeme přímo ve strouhance. Takto připravené plátky masa protáhneme v rozšlehaném vejci a po obou stranách osmažíme v rozpáleném tuku.
Opečené maso vyjmeme, šťávu po pečení vysmahneme, potom podlijeme malým množstvím vody a velmi krátce povaříme.
Zapékací misku vyložíme plátky anglické slaniny, na ni rozvrstvíme plátky cibule a na cibuli položíme opečené maso potřené hořčicí. Na maso poklademe zbylou slaninu a cibuli, zeleninovou směs bez nálevu a vše pokapeme rajčatovým protlakem nebo pyré. Zalijeme malým množstvím šťávy z masa a pod poklicí pečeme cca 35 minut ve středně vyhřáté troubě při 170° C.
Příloha: brambory v různých úpravách, pečivo, dušená rýže, čerstvá zelenina
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.