Vybudování nízkoprahového centra v Sokolově bude stát 3,7 milionu korun

Sokolov vybral firmu, která přestaví část budovy v Nádražní ulici na nízkoprahové centrum. V domě už nyní sídlí noclehárna pro lidi bez přístřeší.

Stavební práce za 3,7 milionu korun by měly zlepšit podmínky pro klienty i zaměstnance organizace Pomoc v nouzi, která noclehárnu provozuje. Nízkoprahové centrum dosud sídlilo v domku vzdáleném asi 500 metrů, na stavbu město získalo dotaci z evropských fondů.

Nízkoprahové centrum i noclehárna budou tedy po rekonstrukci soustředěny v jednom místě. Noclehárna sídlí v prvním patře budovy, nízkoprahové centrum bude v přízemí.

„Noclehárna je v provozu už druhou zimu a zkušenosti jsou s nimi výborné. Není tam vůbec zaznamenáno nějaké narušování veřejného pořádku, z čehož byly ze začátku obavy. Poskytují tam výbornou službu," řekla místostarostka Renata Oulehlová.

Po rekonstrukci se nízkoprahové centrum, které rovněž provozuje organizace Pomoc v nouzi, bude moci přestěhovat z domku na bývalém autobusovém nádraží. Objekt v Nádražní ulici nabídne lepší zázemí pro zaměstnance, klienti tam budou mít možnost využít kuchyňku, prostor pro praní prádla i další služby.

Dotace z evropského programu IROP pomůže městu pokrýt většinu nákladů na stavbu, ale i část nákladů na pořízení budovy. Dům v nádražní ulici koupil Sokolov v roce 2016 asi za dva miliony korun. Noclehárna tehdy nahradila stan pro bezdomovce, který sloužil jako úkryt před mrazem předchozí zimy.

zdroj: ČTK
Spustit audio