Vdolky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

recept ze čtrnáctideníku Plzeňák zaslala Miloslava Pondělíková z Blovic

Suroviny :
50 dkg hladké mouky
1 vejce
2 dkg droždí
1/4 l mléka
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky soli

Postup:

Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek a nalijeme do proseté mouky, přidáme vejce a nakonec sůl. Utvoříme hladké těsto (popř. přidáme trochu mléka) a necháme kynout cca jednu hodinu. Těsto rozdělíme na pomoučeném vále a vytvoříme malé bochánky, které necháme ještě asi půl hodiny odpočinout.

Bochánky prsty rozklepeme na silnější placky a pečeme na plátech kamen nebo na litinové pánvi na sucho na středně silném ohni.

Po upečení ještě teplé vdolky omastíme máslem a posypeme tvrdým strouhaným perníkem nebo kakaem (grankem). Vdolky je též možno pomazat hruškovými povidly a posypat tvrdým strouhaným tvarohem, polít smetanou.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.