Vánoční perníčky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova

Suroviny:


300g hladké mouky
1 prášek do perníku
1 lžička skořice
0,5 lžičky mletého badyánu
100g moučkového cukru
60g tekutého medu
60g rozehřátého másla
2 vejce
1 vejce na potření

na zdobení: lentilky, bílková poleva nebo barevný cukr

Postup:

Hladkou mouku, prášek, moučkový cukr, skořici a badyán smícháme. Ve směsi
vytvoříme důlek, nalijeme do něj med, tekuté máslo a vejce. Vypracujeme
pevné nelepivé těsto. Zabalíme jej do potravinářské fólie a necháme odležet
v chladu do druhého dne.
Pak těsto opět propracujeme, vyválíme na plát a vykrájíme tvořítkem různé
tvary. Rozložíme je na plech pokrytý pečícím papírem a zvolna upečeme do
zlatova. Hned po vyndání z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pak necháme
vychladnout a ozdobíme dle chuti a nápadů.

autor: posluchač