Vánočka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

Podle paní Mirky

Suroviny

250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
100 g oleje
100 g moučkového cukru
200 ml vlažného mléka
40 g droždí
2 celá vejce
špetka nastrouhaného muškátového oříšku nebo muškátového květu
kůra z dobře omytého citrónu
50 g rozinek
30 g mandlí
1 vejce na potření
hrst mandlových lupínků na posypání

Postup:

Z droždí, několika lžic teplého mléka, trochy mouky a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, vejce, olej, zbylé mléko, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek nebo květ. Vypracujeme pružné ale pevné těsto, které se nechytá vařečky ani stěn mísy. Na závěr do něj vpracujeme oloupané nasekané mandle a rozinky. Povrch těsta poprášíme moukou a přikryjeme ubrouskem. Na teplém místě necháme dostatečně vykynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát tzv. srazíme, což znamená, že ho znovu proděláme. Dokonale vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na 8 dílů.
Nejprve upleteme základ ze čtyř pramenů a rukou ho trochu zploštíme. Na něj položíme pletenec ze tří pramenů a poslední díl rozdělíme na dvě části, spleteme je a ozdobíme jimi vršek vánočky. Vánočku přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Než ji dáme péct, celý povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Ve vyhřáté troubě pečeme prudčeji 10 - 15 minut, potom příkon zmírníme a dopékáme asi 35 - 45 minut. Červená-li vánočka příliš rychle, přikryjeme ji pečícím papírem nebo alobalem. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Celková doba přípravy je cca 3 hodiny

Rada:
Chceme-li udržet krásný tvar vánočky, tzn., aby se nám „nerozjela, vpíchneme do ní asi na 3 – 4 místech špejle, které po upečení odstraníme. Druhá možnost je ta, že první a druhý pletenec, než na něj položíme další, potřeme buď bílkem nebo mlékem.

autor: posluchač