V Karlovarském kraji v příštím roce zdraží mírně teplo i voda

24. prosinec 2018 08:00

Mírné zdražení některých služeb čeká obyvatele Karlovarského kraje od ledna příštího roku. V některých oblastech se zvednou například ceny tepla nebo vody. 

Mírný nárůst cen vodného a stočného ohlásila společnost Chevak, která provozuje vodohospodářská zařízení na Chebsku. Za vodné a stočné celkem zaplatí zákazníci od 1. ledna 2019 částku 92 korun za metr krychlový včetně DPH. Představuje to meziroční navýšení o 3,2 procenta. 

Na Karlovarsku a v obcích, které jsou členy Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech se cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody bez DPH v roce 2019 zvýší o asi tři koruny na 63,05 koruny. Zvýší se také paušální roční poplatky. Za nejmenší a nejčastěji používaný vodoměr budou odběratelé platit ročně 1800 korun bez DPH.

„V roce 2019 se naše průměrná cena bez DPH zvýší o 4,5 procenta na 71,69 koruny. Jakmile však dojde k ohlášenému snížení DPH u vodného a stočného z 15 na 10 procent, vrátí se konečná cena vody s DPH pro odběratele na stejnou úroveň jako v roce 2018. V každém případě ale zůstane stále pod úrovní průměrné ceny v České republice,“ uvedl Josef Hora, předseda Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech.

Zvýšení cen tepla chystá pro příští rok Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná zásobuje z Vřesové obce na Karlovarsku a z elektrárny v Tisové obce na Sokolovsku. U tepla z Vřesové je to první zdražení po pěti letech.

„Ceny emisních povolenek rostou dlouhodobě, ale růst nákladů nesla dosud vždy firma. Jenže u takto skokového růstu to již není dále možné,“ uvedl člen představenstva Sokolovské uhelné Pavel Homola.

Cena z Vřesové například pro Karlovy Vary a Chodov bude po osmikorunovém navýšení činit 244,30 koruny za GJ bez DPH, z Tisové pak pro Sokolov se zdraží teplo o 14 korun na 362,90 koruny za GJ bez DPH. Ceny pro konečné odběratele ale stanovuje až v místě odběru konečný dodavatel tepla pro domácnosti.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio