Stavbaři u Bečova stále narovnávají serpentiny, termín dokončení se posunul na listopad

17. říjen 2024 10:15

V blízkosti Bečova nad Teplou stavbaři pokračují v narovnávání serpentin, které v minulosti patřily mezi nejrizikovější silniční úseky v Karlovarském kraji. Stavební práce na tomto úseku začaly už v březnu letošního roku. Původně měly být dokončeny na konci letních prázdnin, ale stavbaři stále pracují.

Na jedné straně stavbaři ubourávají skály, aby rozšířili silnici, a na druhé straně budují opěrné zdi a zpevňují svahy. V místech, kde kdysi nebezpečné serpentiny ohrožovaly bezpečnost řidičů, nyní stále probíhají rozsáhlé terénní úpravy.

Část úseku je připravena pro pokládku asfaltu, ale na některých místech je stále jen hlína, kterou mohou projet pouze terénní vozidla. „Aktuálně tady vidíme odtěžený skalní masiv, který je ochráněn ocelovými stěny, nad skálou je oplocení a v patě svahu se staví asi metr vysoká zídka v úrovni silnice. Probíhají poslední dokončovací práce,“ popsal za Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) oblastní ředitel Lukáš Hnízdil.

Původní termín dokončení nebyl podle zhotovitele dodržen kvůli potížím se sanací skalních bloků. Kvůli tomuto zpoždění se stavební firmy pravděpodobně nevyhnou sankcím. „V současné době neustále probíhají jednání se zhotovitelem, kdy řešíme termín a případné sankce,“ říká Hnízdil.

Projekt, jehož náklady dosahují 120 milionů korun, by měl být podle posledních informací dokončen v první polovině listopadu. Po úpravách by měla být cesta nejen bezpečnější, ale také plynulejší.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio

Nejnovější zprávy