Alžbětiny lázně město neprodá, využije je Institut lázeňství a balneologie

18. říjen 2024 09:25

Vedení karlovarského magistrátu ukončí jednání o možném prodeji Alžbětiných lázní, které mnozí obyvatelé označují za poslední městské lázně. Po jednání s nastupujícím vedením Karlovarského kraje našlo společné řešení, podle něhož by se do lázní mohl přestěhovat Institut lázeňství a balneologie (ILAB).

Karlovy Vary už několik let hledají cestu, jak vyřešit ztrátové hospodaření městských lázní a zároveň zajistit peníze na opravu památkově chráněné budovy. „Jsem ráda, že jsme to řešení našli,“ informovala Jana Mračková Vildumetzová, kandidátka vítězného hnutí ANO na hejtmanku Karlovarského kraje. Připomněla, že Institut lázeňství a balneologie získal z programu Spravedlivé transformace více než 230 milionů korun. Může tak v následujících letech rozvíjet své aktivity v lázeňství.

„Prodej Alžbětiných lázní byl jednou z variant, jak zbavit město neúnosné a stále rostoucí ekonomické zátěže. Budova totiž vyžaduje rozsáhlou a nákladnou rekonstrukci. S paní ředitelkou ILAB jsme se byly již na prostory podívat a našly jsme možné řešení. I tak bude zapotřebí finančních prostředků na opravu potřebných prostor. Oprava celé budovy však bude mnohem náročnější. Při hledání řešení této složité otázky jsem se tedy spojila i s Janou Mračkovou Vildumetzovou, které se v minulosti podařilo najít cestu k záchraně Císařských lázní,“ vysvětlila primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Město a kraj se nyní pokusí získat dotace

Vedení města a kraje se teď společně pokusí získat další finanční prostředky ze státních dotací, různých programů i ministerstev. „Myslíme si, že umístění balneologického institutu do Alžbětiných lázní dává smysl a pevně věříme, že se nám celý projekt podaří zrealizovat co nejrychleji,“ řekla primátorka.

Pfeffer Ferklová a Mračková Vildumetzová vyzvou končícího hejtmana Karlovarského kraje a nově zvoleného ministra pro místní rozvoj Petra Kulhánka (za STAN), aby se pokusil další peníze na opravu Alžbětiných lázní zajistit ve státním rozpočtu na příští rok, popřípadě cestou dotačního programu.

Veřejnost byla proti prodeji

O Alžbětiny lázně mají zájem karlovarský hotel Pupp a hotelový řetězec Hilton. Oba záměry počítaly s tím, že budovu opraví, potřebné náklady se odhadují zhruba na miliardu. Zatímco Pupp měl v plánu zachovat v Alžbětiných lázních lázeňské služby a nabízet je i dalším hotelům ve městě, Hilton zamýšlel k historické budově přistavět nový, moderní hotel.

Část veřejnosti ale bojovala za to, aby město Alžbětiny lázně neprodávalo vůbec. Město lázně dotuje 20 miliony korun ročně na provoz, akciová společnost Alžbětiny lázně je už v kumulativní ztrátě 147 milionů korun. Ztráta už tak dosahuje hodnoty základního jmění. Vlastníkem 100 procent akcií Alžbětiných lázní je město.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio

Nejnovější zprávy