V hlavních rolích smích a dezinformace. Výjimečný stav míří do kin

15. říjen 2024

Komedie Jana Hřebejka z prostředí žurnalistiky Výjimečný stav míří už tento čtvrtek do kin. Film, jehož hlavním hrdinou je zahraniční zpravodaj, přináší nejen smích, ale i satirický pohled na současný mediální svět.

Ve filmu Výjimečný stav se hlavní hrdina Karel Beran, ztvárněný Ondřejem Vetchým, ocitá v divokém víru událostí, které ani zdaleka nemůže předvídat. Karel je rozhlasový reportér, který pracuje na Blízkém východě, ale když pojme podezření, že je mu jeho žena nevěrná, rozhodne se tajně vrátit domů. Co ale netuší, je, že právě v době jeho návratu v zemi, odkud reportuje, vypukne revoluce. Neschopný se vrátit zpět, zůstává uvězněn v rodné zemi, a tak začíná série komických, místy až absurdních situací, v nichž hraje prim dezinformace a podvody.

Plakát filmu Výjimečný stav

Režisér Jan Hřebejk přináší tuto novinku v podobě komedie, kde neúprosné žurnalistické svědomí Karla Berana naráží na jeho osobní problémy a na chaos okolo probíhajících událostí. „Největší hodnotou filmu je scénář, který napsal Milan Tesař. Napsal nesmírně vtipný scénář o tom, že ze žárlivosti Karla, kterého hraje Ondra Vetchý, rozjede se z toho film plný narcistních komediálních výstupů. Mým největším úkolem bylo, aby se proud snímku nezastavil, aby se divák těch 100 minut prosmál,“ říká režisér.

Hřebejkův nový film, který je plný humorných zvratů a napětí, staví na hereckých výkonech známých českých tváří. Vedle Ondřeje Vetchého se ve Výjimečném stavu objeví také Miroslav Hanuš, Jana Plodková, Tatiana Dyková nebo Jordan Haj. Díky nim se jednotlivé situace, které vznikají na pomezí absurdity a komedie, stávají nezapomenutelným zážitkem.

Výjimečný stav kromě humoru a satiry také reflektuje otázky týkající se žurnalistiky, manipulace informací a síly dezinformací. Karel Beran se jako novinář, který je zvyklý rozplétat složité politické situace, najednou stává obětí nedorozumění a falešných zpráv v osobním životě.

Filmová komedie přichází do českých kin ve čtvrtek 17. října.

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio