Karlovarský kraj spouští nový projekt: Kurz Bez obav ukáže rodičům, jak pomoci dětem s úzkostmi

16. říjen 2024

Karlovarský kraj reaguje na narůstající počet dětí a mladistvých s duševními problémy spuštěním nových preventivních projektů zaměřených na podporu duševního zdraví. Jedním z klíčových kroků je kurz s názvem „Bez obav“, který vznikl ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví.

Program „Bez obav“ se zaměřuje na rodiče dětí ve věku 7–12 let, kteří se potýkají s projevy úzkostí. Cílem je nejen ukázat dětem a mladistvým, jak předcházet duševním onemocněním, ale zároveň poskytuje rodičům a učitelům nástroje k lepšímu zvládání situací spojených s úzkostmi a strachy.

„Jak vyzrát nad strachy dětí“ – to je motto kurzu, který nabízí pět sezení pod vedením zkušených odborníků. Během těchto setkání se rodiče naučí praktické techniky a dovednosti, které mohou využít k podpoře svého dítěte při překonávání úzkostí.

Čtěte také

„V současné době hledáme rodiče z okresu Karlovy Vary. Rodiče z okresů Sokolov a Cheb budou mít příležitost se přihlásit v následujících týdnech. Kurz je zdarma,“ uvedla psycholožka a výzkumná pracovnice Národního ústavu duševního zdraví Marie Polášková.

První sezení proběhne ve čtvrtek 7. listopadu 2024 od 16.30 v Krajské knihovně Karlovy Vary, přičemž další budou následovat v týdenních intervalech až do 12. prosince 2024.

Velkou výhodou kurzu je skupinový formát, který rodičům umožňuje sdílet své zkušenosti s ostatními a získávat cennou inspiraci. Zájemci o kurz se mohou přihlásit pomocí QR kódu uvedeného v informačních materiálech. V případě dotazů lze kontaktovat organizátory na e-mailové adrese jitka.michalova@kr-karlovarsky.cz.

Kurz Bez obav je zcela zdarma

Kurz „Bez obav“ je součástí širších projektů Karlovarského kraje v oblasti prevence duševního zdraví u dětí a mladistvých. Tyto projekty cílí na žáky základních a středních škol, jejich rodiče a pedagogy. Odbor zdravotnictví krajského úřadu je realizuje ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví, neziskovou organizací Nevypusť duši, organizací FOKUS a Českým rozhlasem, který je mediálním partnerem. Tyto aktivity mají za cíl zlepšit povědomí o důležitosti duševního zdraví a poskytovat účinné nástroje pro jeho ochranu.

Spustit audio