Velká pardubická 2024: Po 24 letech bez koně Josefa Váni staršího, jeho favoritkou je Santa Klara

10. říjen 2024

Už tuto neděli si všichni příznivci dostihového sportu přijdou na své. V Pardubicích se koná 134. ročník Velké pardubické. Po čtyřiadvaceti letech nebude na startu žádný svěřenec Josefa Váni staršího, ikony pardubické steeplechase, kterou vyhrál osmkrát jako jezdec a jedenáctkrát jako trenér. V sezoně připravoval na Velkou Chelmsforda, který vyhrál třetí kvalifikaci. Do vrcholného dostihu sezony ale kvůli zranění nastoupit nemůže.

O letošním ročníku Velké pardubické si s ikonou povídala moderátorka Pavlína Kyselová:

Pane Váňo, Velkou jste vyhrál jako jezdec celkem osmkrát v letech 1987 až 2011. Na který dostih z těch vítězných nejraději vzpomínáte?
Každé vítězství Velké pardubické je to nejvíc, co překážkový žokej může dosáhnout. Těžko mezi nimi hledat top top zážitek. Nejvíc emotivní ale asi bylo, když jsem spadnul na Poplerově skoku a povedlo se mi na Železníka nasednout. Měl jsem 300 metrů náskok a ten dostih jsme vyhráli. Každý dostih se vyhraje s tím, že člověk musí mít štěstí.

Taxisův příkop je nejobávanější překážkou Velké pardubické

Jakou překážku považujete za nejtěžší? Je to Taxisův příkop?
V žádném případě. Já jel pardubickou skoro třicetkrát, když jsem na taxisu dvakrát spadl, ani jednou to nebylo vinou mou, nebo koně. Jednou jsme zakopli po doskoku, kdy jsme najížděli v poměrně krátké vzdálenosti, musel jsem Železníka vzít zpátky kvůli tomu, že mi tam přeběhl nějaký příslušník veřejné bezpečnosti, který honil protestanta. Podruhé jsem spadl, protože ruský nezkušený žokej, který jel první dostih v životě, udělal stejný problém jako loni ten Francouz před taxisem.

Máte aktuálně ve své stáji koně, kterého v budoucnu vidíte jako vítěze?
Bohužel, Chelmsford, který vyhrál třetí kvalifikaci s rozdílem třídy, se zranil a běhat nemůže. Věříme, že do příštího roku se nám ho podaří dát dohromady. Věřím, že tak šikovný kůň, jako je on, v republice není. Kůň pro Velkou pardubickou se ale musí vychovat, ten se jen tak nenarodí.

Kvalifikování koně pro Velkou pardubickou

Aeneas, Argano, Averis, Biblo d´Assault, Dulcar de Sivola, Godfrey, Her Him, High In The Sky, Imphal, Kaiserwalzer, Korfu, Lombargini, Mr Spex, Player, Royal Gino, Santa Klara, Sexy Lord, Star, Talent, Un Reve Dautomne, Well Absolut, Zataro (bez zraněných Sacamira a Chelmsforda)

Váňovou favoritkou je Santa Klara

Jak v rozhovoru prozradil, jeho favoritkou bude Santa Klara, ze stáje syna Josefa Váni mladšího. Santa Klara bude jedinou klisnou na startu letošního ročníku. Pojede ji trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš.

134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou se poběží v tradiční termín, druhou říjnovou neděli, tedy 13. října. Velká pardubická není jen sportovním svátkem, ale také významnou společenskou událostí s více než stoletou tradicí. Na pardubickém závodišti se očekává přítomnost kolem třiceti tisíc diváků, zatímco miliony fanoušků budou sledovat napínavý závod prostřednictvím televizních obrazovek.

Není pochyb o tom, že i letos přinese Velká pardubická nečekané momenty, dramatické souboje a nezapomenutelné příběhy jezdců a jejich koní. Na trať dostihu s distancí 6 900 metrů a s jednatřiceti překážkami včetně obávaného Taxisova příkopu se vydá česká i světová špička.

autoři: Pavlína Kyselová , nkr
Spustit audio